Το βλήτο είναι μονοετές φυτό θερμής εποχής το οποίο έχει όρθια ή και πλάγια ανάπτυξη. Μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Καλλιεργείται για τα φύλλα, τους βλαστούς και τους σπόρους του. Τα βλήτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη πολύ υψηλής ποιότητας, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και περιέχουν περίπου 3 φορές πιο πολύ σίδηρο από ό,τι το σπανάκι. Οι σπόροι του βλήτου συγκριτικά με τους σπόρους της βρώμης περιέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες αμινοξέα όπως λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και κυστεΐνη, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη.
 
Κλιματικές απαιτήσεις - Τα βλήτα είναι πολύ ανθεκτικά σε ξηρικές συνθήκες, αν και οι μέγιστες αποδόσεις επιτυγχάνονται όταν η καλλιέργεια αρδεύεται. Σε ξηρικές συνθήκες, το βλήτο ανθίζει πρώιμα και μειώνεται η βλαστική παραγωγή. Η βλάστηση των σπόρων συμβαίνει σε θερμοκρασίες πάνω από 12οC, αν και οι ιδανικότερες θερμοκρασίες εδάφους είναι από 18-25οC. Για την ανάπτυξη του το φυτό προτιμάει θερμοκρασία αέρα γύρω στους 25οC. Χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερο μήκος ημέρας θα κάνουν τα βλήτα να ανθίσουν γρηγορότερα, αρά η παραγωγή σε φύλλα και βλαστούς θα είναι μειωμένη.
 
Εδαφικές απαιτήσεις - Η καλλιέργεια βλήτου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εδαφών και άρα μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι και υποβαθμισμένα χωράφια. Για την επίτευξη όμως υψηλών αποδόσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γόνιμα, βαθιά, καλώς σταγγιζόμενα εδάφη με οργανική ουσία και μικρό ποσοστό αργίλου. Τα εδάφη που δημιουργούν εύκολα κρούστα θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του ότι τα φυτάρια του βλήτου είναι πολύ εύθραυστα και υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας της καλλιέργειας. Προτιμούνται εδάφη με PH γύρω στο 6,5. Το βλήτο για μια επιτυχή σπορά απαιτεί πολύ ψιλοχωματισμένη σποροκλίνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σβάρνα (είτε οδοντωτή είτε δισκοσβάρνα).
 
Σπορά
- Ανάλογα με την ποσότητα του σπόρου, τα εργατικά χέρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, η σπορά μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Α)Σπορά απ ευθείας στο χωράφι με το χέρι.
Σε περίπτωση που έχουμε στην κατοχή μας μεγάλη ποσότητα σπόρου και έλλειψη σε εργατικά χέρια, μπορούμε να κάνουμε απ ευθείας σπορά στο χωράφι κατά τα μέσα με τέλη Μαΐου ή όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι περίπου 19οC, και απαραίτητα μετά την καταστροφή των ζιζανίων. Η σπορά μπορεί να γίνει στα πεταχτά ή και γραμμική. Για σπορά στα πεταχτά θα πρέπει να αναμείξουμε τον σπόρο με ποταμίσια άμμο (διότι είναι πολύ μικρός) και να τον σκορπίσουμε ομοιόμορφα στο χωράφι. Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει ελαφρά κάλυψη του σπόρου με χώμα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τσουγκράνα (επιθυμητό βάθος σποράς περίπου 5 mm). Για γραμμική σπορά θα πρέπει να ανοιχθούν ρηχά αυλάκια τα οποία απέχουν από 0,70- 1,50m. Θα πρέπει να γίνει η σπορά μέσα σε αυτά και να γίνει μια ελαφρά κάλυψη με χώμα. Για να επιτύχουμε ένα καλό φύτρωμα συνηθίζεται μετά την σπορά να ποτίζουμε κατά μέσο όρο 2 φορές την μέρα.
Β) Σπορά απ ευθείας στο χωράφι με σπαρτική μηχανή
Κατάλληλες σπαρτικές μηχανές είναι αυτές του καρότου και του σέλινου, αλλά η σπορά μπορεί να γίνει και με σπαρτική μηχανή τεύτλου με ειδικούς δίσκους για βλήτο ή και με σπαρτικές μικρών σιτηρών, κλείνοντας μερικά ‘’μάτια’’. Με τις τελευταίες όμως συχνά παρουσιάζεται πρόβλημα με την ποσότητα σπόρου αλλά και με το βάθος σποράς.
Γ) Μεταφύτευση
Σε περίπτωση που η ποσότητα σπόρου δεν είναι μεγάλη και υπάρχουν εργατικά χέρια, μπορεί να γίνει σπορείο και μετά να ακολουθήσει μεταφύτευση στο χωράφι. Η καλύτερη λύση είναι να γίνει χρήση ειδικού τυποποιημένου μέσου ανάπτυξης, όπως τύρφη σε συνδυασμό με περλίτη ή βερμικουλίτη, διότι αυτά είναι απαλλαγμένα από ασθένειες και σπόρους ζιζάνιων. Στους δίσκους σποράς πρέπει να τοποθετηθεί το μέσο ανάπτυξης σχεδόν μέχρι πάνω και να γίνει επιφανειακή σπορά (περίπου 5 mm) μερικών σπόρων σε κάθε δοχείο σποράς. Ακολουθεί πότισμα και καλό θα ήταν τα δοχεία να καλυφθούν με πλαστικό. Σε 7-14 μέρες που θα βλαστήσουν οι σπόροι, το πλαστικό θα αφαιρεθεί. Τα φυτάρια θα είναι έτοιμα να μεταφυτευθούν 5 εβδομάδες από την σπορά. Εάν είναι επιθυμητό, τα φυτάρια μπορούν να δεχθούν λίπανση 10 ημέρες πριν την μεταφύτευση με ένα σύνθετο λίπασμα (π.χ 20-20-20). Όταν έρθει ή ώρα της μεταφύτευσης, ανοίγουμε τρύπες στο χωράφι σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 0,70-1,5 μέτρα, ενώ οι τρύπες απέχουν μεταξύ τους 20-40 cmπάνω στη γραμμή. Μεταφυτεύουμε με μπάλα χώματος ελάχιστα πιο βαθειά από την επιφάνεια του εδάφους.
 
Άρδευση - Παρόλο που τα βλήτα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, η έλλειψη νερού θα μειώσει αρκετά την παραγωγή. Κατά την σπορά ή την μεταφύτευση θα πρέπει να γίνεται καλό πότισμα για να εξασφαλιστεί καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας. Κατά την περίοδο ανάπτυξης, σα γενικός κανόνας θα πρέπει να εφαρμόζεται πότισμα όταν τα φυτά τείνουν να μαραζώσουν κατά το μεσημέρι. Για της συνθήκες της χώρας μας προτείνεται ένα με δύο ποτίσματα ανά εβδομάδα για εδάφη μέσης σύστασης.
 
Λίπανση - Το πιο σημαντικό στοιχείο για την καλλιέργεια του βλήτου είναι το άζωτο, ειδικότερα μετά από τις κοπές, έτσι ώστε να προαχθεί καλύτερη αναβλάστηση. Το βλήτο μπορεί να εφοδιαστεί με άζωτο από κοπριά βοοειδών ή πουλερικών, είτε από ανόργανα ή οργανικά λιπάσματα. Ως ολοκληρωμένη βασική λίπανση για το βλήτο προτείνεται η προσθήκη σύνθετου λιπάσματος 15-15-15 σε ποσότητα 100kg ανά στρέμμα κατά μέσο όρο, ενώ μετά από κάθε κοπή προτείνεται η προσθήκη γραμμικά νιτρικού αμμωνίου ή νιτρικού ασβεστίου ή ουρίας σε δόσεις των 5-6 kgανά στρέμμα κατά μέσο όρο.
 
Συγκομιδή - Ένα μήνα μετά την μεταφύτευση ή ενάμιση μήνα μετά την σπορά, τα βλήτα είναι έτοιμα να συγκομιστούν. Μπορεί να γίνει μια ή και πολλές κοπές. Σε περίπτωση μίας κοπής, ξεριζώνονται ολόκληρα τα φυτά με μέρος της ρίζας και μετά πλένονται. Σε περίπτωση πολλαπλών κοπών, τα φύλλα και οι τρυφεροί μίσχοι κόβονται σε ύψος 20 cm από το έδαφος. Με καλούς χειρισμούς μπορεί να γίνεται συγκομιδή ανά 2 εβδομάδες. Σταδιακά το φυτό θα αρχίζει να παράγει όλο και λιγότερη φυτομάζα, ενώ θα έχει την τάση να ανθίζει. Αυτό μπορεί να μειωθεί με συχνότερες κοπές, οι οποίες μεγαλώνουν την περίοδο συγκομιδής.