Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Είναι όμορφος αρωματικός θάμνος που παράγει μοβ άνθη. Συνήθως καλλιεργούμε λεβάντα με σπόρους, η διαδικασία είναι λίγο αργή, όμως είναι αρκετά οικονομική σε σχέση με την αγορά μοσχευμάτων.
 
Ξεκινάμε με την βλάστηση των σπόρων. Επειδή θα πάρει λίγος καιρός να βλαστήσουν οι σπόροι, ξεκινάμε νωρίτερα σε εσωτερικούς χώρους ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να αναπτυχθούν. Γεμίζουμε ένα δοχείο με το αρχικό μίγμα των σπόρων, φυτεύουμε είτε ραντίζοντας πάνω από το έδαφος είτε ρίχνοντας ένα σπόρο εάν χρησιμοποιούμε δίσκους σποράς. Καλύπτουμε τους σπόρους ελαφρά με χώμα (η σπορά είναι σχεδόν επιφανειακή), οι σπόροι χρειάζονται ηλιακό φως για να βλαστήσουν. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι κοντά στους 20 οC. Ποτίζουμε ελαφριά, καθώς το πολύ νερό θα βοηθήσει τους μύκητες να αναπτυχθούν και θα καταστρέψει τους σπόρους.
 
Η βλάστηση των σπόρων μπορεί να διαρκέσει από 2 βδομάδες μέχρι και ένα μήνα. Καλό θα είναι να υπάρχει αρκετό άμεσο ηλιακό φως καθώς φυτρώνουν. Μόλις η λεβάντα βγάλει αρκετές σειρές φύλλων μπορούμε να κάνουμε την μεταφύτευση. Επιλέγουμε γλάστρες με διάμετρο ίση με 5 εκ. τουλάχιστον. Γεμίζουμε με χώμα καλά στραγγιζόμενο. Τοποθετούμε τα φυτά της λεβάντας στην γλάστρα, αφήνουμε τα φυτά εκεί μέχρι να φτάσουν σε ύψος τα 7 εκ. αλλά να έχουν μόνο ένα μίσχο, αυτό θα μας πάρει περίπου 1 έως 3 μήνες,  ώστε να τα μεταφυτέψουμε στις τελικές τους θέσεις. Καλό είναι να τοποθετούμε τις γλάστρες σε εξωτερικούς χώρους με λίγο ήλιο για μερικές ώρες κάθε φορά, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις εξωτερικές συνθήκες. Για την εξωτερική τους μεταφύτευση επιλέγουμε σημείο με λίγο ή πλήρη ήλιο, προετοιμάζουμε το χώμα σκάβοντας  το και  ρίχνοντας  μια δόση λιπάσματος, θα το κάνει πιο χαλαρό και αυτό θα βοηθήσει τις ρίζες να απλωθούν.  
 
Το pH του εδάφους θα πρέπει να είναι μεταξύ 6,5 και 7,5 για καλύτερα αποτελέσματα. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα είναι ξηρό. Τα ώριμα φυτά λεβάντας είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία αλλά κατά το πρώτο έτος της ανάπτυξης της χρειάζεται τακτικό πότισμα. Εννοείται ότι πρέπει να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων. Η λεβάντα αναπτύσσεται αργά κατά την διάρκεια του πρώτου έτους, και καλό θα είναι να κόβουμε τους ανθοφόρους βλαστούς όταν αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα μπουμπούκια κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο.
 
Σπορά - Λεβάντα
Ημέρες μέχρι τη βλάστηση: 14-21
Ημέρες μέχρι τη συγκομιδή: 1 χρόνο
Εποχή Φύτευσης: άνοιξη
Τρόπος Φύτευσης: Μεταφύτευση
Ύψος φυτού: ως 80cm
Απόσταση μεταξύ των φυτών: 30-40cm
Σπόροι ανά γραμμάριο: 1500
Κύκλος ζωής: Πολυετής