Το χαμομήλι είναι ένα βότανο με όμορφα κίτρινα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος μαζί με άλλα βότανα αλλά και μόνο του, για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες.
 
Χρησιμοποιείται ακόμη και σε καλλυντικά αλλά και για ιατρικούς σκοπούς (δυσπεψία, πονόδοντος, εγκαύματα).  Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σπορά είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους.
 
Για σπορά σε εσωτερικούς χώρους, στις αρχές της άνοιξης, γεμίζουμε ένα σπορείο με υγρό μίγμα χώματος, φυτεύουμε 2-3 σπόρους σε κάθε θέση του σπορείου, καλύπτουμε με ένα πολύ λεπτό μίγμα χώματος. Σκεπάζουμε το σπορείο μας με μια καθαρή πλαστική σακούλα και το τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο ( όχι κοντά σε παράθυρο ).  Ελέγχουμε καθημερινά τους σπόρους, αν το χώμα είναι ξηρό, ποτίζουμε με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το χώμα πρέπει να διατηρείται υγρό γιατί αλλιώς οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν.  Αφαιρούμε την πλαστική σακούλα και μεταφέρουμε το σπορείο κοντά σε παράθυρο με ήλιο μόλις βλαστήσουν οι σπόροι.  Αφήνουμε σε κάθε θέση μόνο ένα μόλις τα φυτά φτάσουν  σε ύψος  1-2 εκ. Προετοιμάζουμε το χώμα στο οποίο θα μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας. Χαλαρώνουμε το έδαφος και εξομαλύνουμε την επιφάνειά του . Φυτεύουμε  αφήνοντας  μια απόσταση 20-25 εκ. ανάμεσα σε κάθε φυτό. Πατάμε το χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών. Ποτίζουμε προσεκτικά, κρατώντας το έδαφος υγρό μέχρι να αναπτυχθούν καλά.
 
Για σπορά σε εξωτερικούς χώρους. Χαλαρώνουμε το έδαφος και καθαρίζουμε από τυχόν πέτρες που μπορεί να υπάρχουν.  Ποτίζουμε την περιοχή φύτευσης ελαφρά και στη συνέχεια ρίχνουμε τους σπόρους. Δεν καλύπτουμε με χώμα αλλά ποτίζουμε απαλά. Οι σπόροι θα πρέπει να βλαστήσουν μέσα σε 2-3 βδομάδες. Αραιώνουμε τα φυτά όταν φτάσουν τα  5 εκ. σε ύψος, αφήνοντας μια απόσταση 20-25 εκ. μεταξύ τους.
 
Ποτίζουμε τακτικά μέχρι να εγκατασταθούν καλά και αναπτυχθούν. Έπειτα  δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα παρά μόνο όταν υπάρχει παρατεταμένη ξηρασία.
 
Συγκομίζουμε τα άνθη του χαμομηλιού όταν είναι σε πλήρη άνθιση. Περίπου στα μέσα της άνοιξης. Τα χρησιμοποιούμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα.  
 
Σπορά – Χαμομήλι:
Ημέρες μέχρι τη βλάστηση: 10-14
Ημέρες μέχρι τη συγκομιδή: 65
Εποχή Φύτευσης: άνοιξη
Τρόπος Φύτευσης: απευθείας ή μεταφύτευση
Ύψος φυτού: ως 60 cm
Απόσταση μεταξύ των φυτών: 30cm
Σπόροι ανά γραμμάριο: 16000
Κύκλος ζωής: ετήσιος