Ο μάραθος είναι ένα πολυετές φυτό. Έχει κίτρινα άνθη και τον καλλιεργούμε στον κήπο μας γιατί δίνει αρωματικούς σπόρους για καρύκευμα. Το λεπτό του φύλλωμα τρώγεται.
 
Επίσης ο μάραθος διαθέτει και ένα χοντρό βολβό στο υπόγειο τμήμα του ο οποίος είναι αρκετά δημοφιλές στη μεσογειακή κουζίνα και τρώγεται ωμός, στη σχάρα ή και ψημένος. Τα φύλλα του μάραθου χρησιμοποιούνται και ως βότανα. Ο βολβός του μάραθου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών και καλίου.
 
Ο μάραθος δεν μεταφυτεύεται γι αυτό μπορούμε να τον σπείρουμε κατευθείαν στο έδαφος περίπου στα τέλη της άνοιξης. Επιλέγουμε μόνιμες θέσεις μιας και είναι πολυετή φυτά οπότε τον επόμενο χρόνο θα ξαναφυτρώσουν στον κήπο μας. Καλό θα είναι  πριν τη σπορά να σκάψουμε το χώμα για να είναι χαλαρό και να προσθέσουμε λίπασμα για επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Ο μάραθος θέλει έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση.
 
Ρίχνουμε τους σπόρους στο έδαφος και σκεπάζουμε ελαφρά από πάνω με λίγο χώμα, χρειάζονται συχνό πότισμα μέχρι να φυτρώσουν. Αν στον κήπο μας υπάρχει και άνηθος καλό θα είναι να μην σπείρουμε κοντά το μάραθο.
 
Σε περίπτωση που θέλουμε να σπείρουμε μάραθο σε γλάστρα, επειδή έχει  πολύ βαθύ ριζικό σύστημα, θα πρέπει να επιλέξετε μια μεγάλη και βαθιά γλάστρα.  Γεμίστε  τη με ελαφρύ χώμα και με μια επιπλέον στρώση από πέτρα ή χαλίκι για μια πρόσθετη αποστράγγιση. Αν ρίξετε περισσότερους σπόρους στη γλάστρα τα φυτά θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν σπόρους αλλά δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί καλά ο βολβός τους. Κάθε άνοιξη ενισχύσουμε το χώμα με φρέσκο κομπόστ.
 
Η συγκομιδή γίνεται περίπου μετά από 80-90 ημέρες, τον βολβό τον μαζεύουμε μία φορά όταν φτάσει στο μέγεθος μιας μικρής μπάλας του τένις.  Φύλλα κόβουμε λίγα κάθε φορά ώστε να μην βλάψουμε το φυτό.
 
Σπορά - Μάραθο
Ημέρες μέχρι τη βλάστηση: 7-14
Ημέρες μέχρι τη συγκομιδή: 90
Εποχή Φύτευσης: άνοιξη μέχρι καλοκαίρι
Τρόπος Φύτευσης: απευθείας
Ύψος φυτού: ως 1 μέτρο
Απόσταση μεταξύ των φυτών: 10cm
Σπόροι ανά γραμμάριο: 350
Κύκλος ζωής: Πολυετής