Ο τόπος καταγωγής του φυτού αυτού εντοπίζεται στην λεκάνη της μεσογείου. Το κουνουπίδι ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες αλλά και στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κουνουπιδιού ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Ακόμα και σήμερα, θεωρείται υπερτροφή, διότι περιέχει ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο το λάχανο το ραπανάκι, η ρέβα κ.τ.λ. Το κουνουπίδι είναι ένα φυτό που συμπληρώνει τον βιολογικό του κύκλο σε δυο έτη. Καλλιεργείται σαν μονοετές, αφού το εδώδιμο μέρος του είναι η υπανάπτυκτη ή ανώριμη ανθοκεφαλή του.

 
Κλιματικές απαιτήσεις - Η καλλιέργεια του κουνουπιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια έχουν ανάγκη από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να παράξουν το εδώδιμο τμήμα τους. Εάν όμως το χρονικό αυτό διάστημα των χαμηλών θερμοκρασιών περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, τότε το κουνουπίδι θα ανθίσει πρώιμα, πράγμα που είναι ανεπιθύμητο. Οι ποικιλίες που σπέρνονται την άνοιξη και είναι μικρού βιολογικού κύκλου δεν έχουν ανάγκη από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματίσουν την ανθοκεφαλή. Στις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες φυτεύονται το φθινόπωρο θα πρέπει η φύτευσή τους να γίνεται εγκαίρως για να προλάβουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διάφορες ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στις κλιματικές τους απαιτήσεις για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη της ανθοκεφαλής. Έτσι, η καλλιέργεια στην κάθε περιοχή θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη όσον αφορά την εκλογή της κατάλληλης ποικιλίας ή υβριδίου, με σκοπό να συμπίπτει με το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Στο κουνουπίδι, οι θερμοκρασίες γύρω στους 10ο Cκατά μέσο όρο θεωρούνται οι καταλληλότερες για τον σχηματισμό της ανθοκεφαλής, αν και σήμερα υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να σχηματίσουν ανθοκεφαλές σε θερμοκρασίες ακόμα και κοντά στους 30 οC. Σε ποικιλίες που έχουν ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή ανθοκεφαλής, αν επικρατήσουν ψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά θα παραμείνουν στην βλαστική τους φάση και θα παράγουν μόνο φύλλα. Τα όρια της θερμοκρασίας για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού βρίσκονται ανάμεσα στους 0 και στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Εδαφικές απαιτήσεις  - Για επιτυχή καλλιέργεια κουνουπιδιού, θα πρέπει να επιλεγούν χωράφια με εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, βαθιά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού αλλά και καλή στράγγιση. Το καταλληλότερο PH θεωρείται το ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο (6 - 7) αν και πολλές φορές το κουνουπίδι καλλιεργείται σε ελαφρώς αλκαλικά χώματα για να αντιμετωπιστεί η μυκητολογική ασθένεια “καρκίνωση” που προσβάλει τα υπόγεια μέρη του φυτού.

Σπορά /Μεταφύτευση - Σε εμπορική κλίμακα, η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται με μεταφύτευση. Με τον τρόπο αυτό το αρχικό κόστος και οι ανάγκες σε εργατικά χέρια είναι μεγαλύτερες αλλά αντισταθμίζεται από τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η μέθοδος (καλύτερη αντιμετώπιση ζιζανίων, ομοιομορφία στο χωράφι, πιο πρώιμη παραγωγή). Αρκετοί όμως καλλιεργητές επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους και τη μέθοδο της απ ευθείας σπορά στο χωράφι.

Οι δύο αυτές μέθοδοι συνοψίζονται παρακάτω:

 Α) Απ ευθείας σποράσε γραμμές οι οποίες απέχουν 60-70 εκατοστά η μία από την άλλη.Για τον τρόπο αυτό απαιτούνται περίπου 100 γραμμάρια σπόρου ανά στρέμμα. Σε κάθε θέση τοποθετούνται 3 σπόροι ενώ μετά τα φυτά πρέπει να αραιωθούν και να παραμένει το πιο εύρωστο φυτό ανά 40-60 εκατοστά ανάλογα με το πόσο μεγάλο γίνεται το φυτό της κάθε ποικιλίας. Οι σπόροι τοποθετούνται σε βάθος 1,5 περίπου εκατοστού. Με την απευθείας σπορά, η καλλιεργητική περίοδος διαρκεί 30-40 ημέρες περισσότερο.

Β) Μεταφύτευση. Με την μέθοδο αυτή, θα πρέπει προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί σπορείο θερμαινόμενο ή μη (ανάλογα με την εποχή). Για τον τρόπο αυτό εγκατάστασης της φυτείας απαιτείται ποσότητα σπόρου 30-40 γραμμάρια για κάθε στρέμμα. Οι σπόροι του κουνουπιδιού βλαστάνουν σε μισή με μια εβδομάδα σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών που ξεκινά από περίπου 10ο C και μπορεί να φτάσει και κοντά στους 30ο . Τα φυτά παραμένουν στο σπορείο για 30-45 ημέρες και μεταφυτεύονται στο στάδιο από το τρίτο μέχρι και το έκτο φύλλο. Για κάθε στρέμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπορείο έκτασης 10τ.μ. Σε φυτά που παράγονται σε θερμοκήπια σπορεία, συνηθίζεται πριν την μεταφύτευση για 15 ημέρες να εκτίθενται στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος (σκληραγώγηση). Η μεταφύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 60-80 εκατοστά, ενώ πάνω στην γραμμή οι αποστάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με την ποικιλία στα 40-60 εκατοστά. Η μέση πυκνότητα είναι 2000-3000 φυτά ανά στρέμμα, ενώ σε ποικιλίες και υβρίδια με περιορισμένη ανάπτυξη φύλλων και μικρές ανθοκεφαλές, η πυκνότητα φτάνει τα 3.500 φυτά ανά στρέμμα. Η μεταφύτευση συνήθως γίνεται ημέρες που έχουν συννεφιά. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, συνήθως γίνεται απογευματινές ώρες.

Λίπανση - Το ιδανικό για την σωστή και ισορροπημένη λίπανση είναι να προηγηθεί ανάλυση εδάφους πριν την εγκατάσταση της φυτείας, αλλά και φυλλοδιαγνωστική κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, μπορεί να γίνει εφαρμογή 15-20 κιλά/στρέμμα αζώτου, 8-12 κιλά/στρέμμα φωσφόρου και 10-12 κιλά/στρέμμα καλίου. Ολόκληρες οι ποσότητες φωσφόρου και καλίου συνήθως χορηγούνται κατά την βασική λίπανση, ενώ μόνο η μισή ποσότητα αζώτου χορηγείται κατά την βασική λίπανση και το υπόλοιπο σε 2 επιφανειακές λιπάνσεις. Η πρώτη επιφανειακή λίπανση μπορεί να γίνει μια εβδομάδα μετά την μεταφύτευση, ενώ η δεύτερη 1 - 1,5 μήνα αργότερα. Σε πολύ υγρές περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί και τρίτη εφαρμογή. Σε περίπτωση εφαρμογής κοπριάς, οι ποσότητες των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να μειωθούν. Το κουνουπίδι (όπως και τα υπόλοιπα συγγενικά του είδη) είναι απαιτητικό σε θείο και μαγνήσιο, και ειδικότερα προσοχή πρέπει να δοθεί σε αμμώδη εδάφη που είναι πιο εύκολο να παρουσιάσουν τροφοπενίες στα συγκεκριμένα στοιχεία. Από τα ιχνοστοιχεία, αρκετά σημαντικά είναι το βόριο και το μολυβδαίνιο, διότι η έλλειψη τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο μαγγάνιο.
 
Άρδευση - Στην περίπτωση της απευθείας σποράς, συνήθως γίνεται πολύ συχνό πότισμα σχεδόν μέρα παρά μέρα (ανάλογα και την περίοδο σποράς) έτσι ώστε να μην στεγνώνει το επιφανειακό στρώμα του εδάφους. Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, θα πρέπει το κουνουπίδι να δέχεται ποσότητες νερού (από άρδευση ή από βροχές) της τάξεως των 25mmανά εβδομάδα, ενώ σε πιο ελαφρά εδάφη θα πρέπει να δέχεται συχνότερες εφαρμογές με μικρότερες ποσότητες. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την άρδευση είναι κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της ανθοκεφαλής. Η άρδευση μπορεί να γίνει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Με την μέθοδο της σταγόνας μπορεί να γίνει και υδρολίπανση ταυτόχρονα, ενώ η μέθοδος αυτή πλεονεκτεί σε περιοχές ή και περιόδους με έλλειψη νερού. Η μέθοδος που προτιμάται σε περιοχές που το νερό δεν είναι περιοριστικός παράγοντας είναι η τεχνητή βροχή. Με την μέθοδο αυτή, η άρδευση μπορεί να γίνει με μπεκ διαφόρων μεγεθών κινούμενων ή και σταθερών.
 
Συγκομιδή - Η συγκομιδή στο κουνουπίδι δεν γίνεται μηχανικά. Οι κεφαλές κόβονται με κοφτερό μαχαίρι μαζί με 1-2 σειρές φύλλων της βάσης για προστασία. Οι κεφαλές κόβονται όταν έχουν αναπτυχθεί σε μέγεθος ανάλογο με την ζήτηση της αγοράς. Η κεφαλή του κουνουπιδιού θα πρέπει να είναι σφαιρική, με κανονικό σχήμα, συμπαγής και να έχει χρώμα ανάλογα με την ποικιλία (άσπρο, κρεμ, μωβ κτλ). Αν οι ανθοκεφαλές δεν συγκομιστούν την κατάλληλη περίοδο, θα γίνουν πιο χαλαρές και δεν θα είναι εμπορεύσιμες. Το μέγεθος των κεφαλών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Συνήθως οι ποικιλίες και τα υβρίδια του φυτεύονται την άνοιξη (πρώιμα) έχουν μικρότερες κεφαλές από τις ποικιλίες και τα υβρίδια που φυτεύονται το καλοκαίρι (όψιμα, χειμωνίατικα). Μια μεγάλη κεφαλή κουνουπιδιού μπορεί να ξεπερνάει τα 30 εκατοστά σε διάμετρο.