• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιέργεια Πιπεριάς (Capsicum sp.)

piperia

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΠΙΠΕΡΙΑ - Capsicum sp.

Η πιπεριά κατατάσσεται στην ίδια οικογένεια με την τομάτα, την μελιτζάνα, την πατάτα και τον καπνό. Καλλιεργείται για τον καρπό της, ο οποίος καταναλώνεται σαν λαχανικό η μετά από εξεργασία σαν μπαχαρικό, και μπορεί να είναι είτε γλυκός (απουσία Καψαϊκίνης) είτε καυτερός. Κατάγεται από την κεντρική Αμερική και το βόρειο κομμάτι της Νότιας Αμερικής. Είναι λαχανικό θερμής εποχής, αρκετά ευαίσθητο στο ψύχος. Για τον λόγο αυτό, ενώ στα τροπικά, θερμά κλίματα ο βιολογικός του κύκλος κρατάει πάνω από ένα έτος, στα εύκρατα κλίματα όπως της χώρας μας ο βιολογικός του κύκλος συμπληρώνεται σε λιγότερο από ένα έτος.

 

Η πιπεριά παρουσιάζει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση όσων αφορά το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των καρπών της. Μπορεί να καλλιεργηθεί υπαίθρια, αλλά και σε θερμοκήπια για παραγωγή εντός και εκτός εποχής.

 

Κλιματικές απαιτήσεις - Το κλίμα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να επιτευχθούν υψηλές αποδόσεις στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Δεν ανέχεται καθόλου τους παγετούς και σε θερμοκρασίες κάτω από 11οC η βλαστική ανάπτυξη σταματάει. Σε θερμοκρασίες κάτω από 6οC, τα φύλλα του φυτού πεθαίνουν και ξεκινάει να αποβάλει τα άνθη του. Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και σε θερμοκρασίες πάνω από 35οC. Σε μεγάλη διακύμανση θερμοκρασιών, παρατηρείται φτωχή καρπόδεση και μειωμένες αποδόσεις. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο συχνά συννεφιασμένος καιρός ή η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Η άριστη θερμοκρασία για την βλάστηση των σπόρων είναι περίπου 26οC, όπου οι σπόροι βλαστάνουν σε 8-9 ημέρες κατά μέσο όρο. Για την βλαστική της ανάπτυξη, η πιπεριά προτιμάει θερμοκρασίες ημέρας 25-28οC και θερμοκρασίες νύχτας 16-18οC. Οι καυτερές πιπεριές είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες από ότι οι γλυκές. Η επιθυμητή υγρασία της ατμόσφαιρας πρέπει να κυμαίνεται από 65-85 %.

 

Εδαφικές απαιτήσεις - Η πιπεριά μπορεί να αναπτυχθεί μετρίως καλά στα περισσότερα εδάφη αρκεί να στραγγίζουν καλά. Οι υψηλότερες αποδόσεις παρατηρούνται σε εδάφη ελαφριάς προς μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ύλη και με μεγάλη γονιμότητα. Το ποσοστό αργίλου στο έδαφος δεν πρέπει να είναι υψηλό και δεν πρέπει να παρουσιάζει μεγάλο βαθμό συμπίεσης, ενώ είναι επιθυμητή η μεγάλη ικανότητα για συγκράτηση νερού. Το άριστο PHκυμαίνεται από (5,8 έως 6,8).
piperia kerato agrogen
 
Παραγωγή φυταρίων - Η σπορά της πιπεριάς -για τις συνθήκες της χώρας μας- γίνεται την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα. Στην καλλιέργεια αυτή, προτιμάται ευρέως η μεταφύτευση καθώς πλεονεκτεί της απ ευθείας σποράς στους εξής λόγους:
 • Πρωιμίζει την παραγωγή
 • Καλύτερη διαχείριση των ζιζανίων
 • Οικονομία στην ποσότητα σπόρου
 • Δεν δημιουργούνται κενά στο χωράφι.
Η παραγωγή των φυταρίων γίνεται συνήθως σε σπορεία τα οποία είναι υπό κάλυψη για να παραχθούν τα φυτάρια πιο πρώιμα και για να μπορούν να ελεγχθούν επακριβώς οι συνθήκες που επικρατούν κατά την ανάπτυξη. Η παραγωγή τους γίνεται συνήθως σε πλαστικούς δίσκους και το μέσω ανάπτυξης που χρησιμοποιείται είναι μείγμα τύρφης με περλίτη ή βερμικουλίτη. Ο σπόρος πρέπει να τοποθετείται σε βάθος 1cm και να γίνεται προσεκτικό πότισμα για να μην μετακινηθούν και παρασυρθούν οι σπόροι. Το μέσο ανάπτυξης θα πρέπει να διατηρείται υγρό (όχι υπερβολικά) και να μην αφήνεται να στεγνώσει. Σε θερμοκρασίες 26-28οC οι σπόροι θα φυτρώσουν κατά μέσο όρο σε 8-9 ημέρες. Σε περίπτωση που το μέσο ανάπτυξης είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία, τα φυτάρια συνήθως λιπαίνονται 3-4 εβδομάδες από την βλάστηση του σπόρου, σε αντίθετη περίπτωση συνήθως γίνεται λίπανση των φυταρίων από την στιγμή που θα εμφανιστούν. Τα φυτάρια της πιπεριάς αναπτύσσονται αργά και για να φτάσουν στο στάδιο της μεταφύτευσης θα πρέπει να περάσουν 5-6 εβδομάδες, όταν οι συνθήκες είναι άριστες. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, στα φυτάρια της πιπεριάς θα είναι ορατός ο κορυφαίος ανθοφόρος οφθαλμός. Εάν τα φυτάρια καθυστερήσουν να μεταφυτευθούν, θα είναι δυσκολότερη η εγκατάσταση τους στο χωράφι και τα φυτά θα αργήσουν να επανέλθουν από το μεταφυτευτικό σοκ. Για να μειώσουμε αυτό το πρόβλημα, τα φυτάρια συνήθως σκληραγωγούνται την τελευταία εβδομάδα πριν από την μεταφύτευση. Η σκληραγώγηση γίνεται με μείωση των θερμοκρασιών, της λίπανσης και του ποτίσματος.

piperia-ubridio

Μεταφύτευση - Πριν την μεταφύτευση, θα πρέπει να έχει γίνει η εδαφοκατεργασία, η βασική λίπανση, το στρώσιμο των πλαστικών (εάν είναι επιθυμητό) η εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος (εάν γίνει άρδευση με σταγόνες), ενώ αρκετοί παραγωγοί εγκαθιστούν και συστήματα υποστύλωσης. Επίσης στην περίπτωση που τα φυτάρια θα τοποθετηθούν με το χέρι, θα πρέπει να έχουν ανοιχθεί τρύπες στις επιθυμητές αποστάσεις. Εάν η φύτευση γίνει με φυτευτικές μηχανές, δεν χρειάζονται να ανοιχτούν τρύπες καθώς τις ανοίγει το μηχάνημα. Η μεταφύτευση γίνεται σε γραμμές οι οποίες απέχουν 80-100 cm ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών διαμορφώνονται στα 30-40 cm. Με αυτές τις αποστάσεις επιτυγχάνονται πυκνότητες της τάξεως 2500-4200 φυτών ανά στρέμμα. Η τοποθέτηση της μπάλας χώματος του φυταρίου καλό θα ήταν να γίνει λίγο πιο βαθιά από την επιφάνεια του εδάφους, διότι έτσι το φυτό θα αναπτύξει πιο πλούσιο ριζικό σύστημα από την αρχή δεδομένου ότι η πιπεριά δεν αναπτύσσει ριζικό σύστημα σε μεταγενέστερα στάδια. Αμέσως μετά την μεταφύτεση, καλό είναι να γίνει ελαφρά συμπίεση του χώματος για να έρθουν οι ρίζες των φυτών σε καλή επαφή με το χώμα και έπειτα ακολουθεί πότισμα.
 
Λίπανση - Για την σωστή λίπανση, καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί εδαφική ανάλυση. Θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν την προηγούμενη καλλιέργεια και την λίπανση που είχε δεχθεί, τον τύπο εδάφους, το PH και τα ποσά των θρεπτικών στοιχείων που η συγκεκριμένη καλλιέργεια απορροφά. Ενδεικτικά, για παραγωγή 5-6 τόνων το στρέμμα η καλλιέργεια απομακρύνει 26 kg άζωτο, 7 kg φώσφορο, 40 kg κάλιο, 18 kg ασβέστιο και 6 kg μαγνήσιο. Αφαιρώντας μόνο τον καρπό και ενσωματώνοντας τα υπολείμματα της καλλιέργειας, μέρος των θρεπτικών αυτών στοιχείων επιστέφει στο χώμα. Όλη η ποσότητα φωσφόρου συνήθως χορηγείται πριν την μεταφύτευση ή πριν το στρώσιμο των πλαστικών. Το ίδιο ισχύει και για το ένα τρίτο ή και το μισό του αζώτου και του καλίου. Το υπόλοιπο μπορεί να δοθεί σε 2-3 δόσεις συνήθως μετά από την κάθε συγκομιδή. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αζωτούχο λίπανση η οποία θα πρέπει να είναι πάνω από το 50% σε νιτρική μορφή, καθώς τα μεγάλα ποσοστά αμμωνιακού αζώτου συνδέονται με φτωχή θρέψη ασβεστίου, κάτι που στις πιπεριές προκαλεί την ξηρή κορυφή.
 
Άρδευση - Ο επαρκής εφοδιασμός των ριζών με νερό είναι πολύ κρίσιμος για την πιπεριά. Θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν το μέγεθος του ριζικού συστήματος το οποίο κατά μέσο όρο είναι όσο το μέγεθος του υπέργειου τμήματος. Ένα σωστό πότισμα θα πρέπει να εφοδιάζει το έδαφος με νερό μέχρι το βάθος του ενεργού ριζοστρώμματος, δηλαδή περίπου 60 cm. Τα αμμώδη εδάφη χρειάζονται πιο συχνές και ελαφριές αρδεύσεις απ΄ότι τα μέσης σύστασης εδάφη. Αμέσως μετά την μεταφύτευση, χρειάζεται ένα καλό πότισμα για την καλή εγκατάσταση της φυτείας. Για περίοδο μισού μήνα μετά την μεταφύτευση, καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν χαμηλές ποσότητες νερού για άρδευση για να αναπτύξει το φυτό μεγαλύτερο ριζικό σύστημα. Κατά την περίοδο ανάπτυξης, όταν το φυτό αναπτύσσει τα πρώτα άνθη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διπλάσιες ποσότητες αρδεύσεων από ότι στο προηγούμενο στάδιο. Κατά το στάδιο της καρπόδεσης, η υδατοκατανάλωση βρίσκεται στο μέγιστο. Τέλος κατά το στάδιο της ωρίμανσης συνηθίζεται η άρδευση σταδιακά να μειώνεται. Με ήπιο καιρό και ημέρες χωρίς άνεμο, η πιπεριά χρειάζεται κατά μέσο όρο 25 mm νερού ανά εβδομάδα, ενώ για πολύ ζεστές συνθήκες ή σε περιόδους με άνεμο, μπορεί να χρειαστεί την διπλάσια ποσότητα νερού.

piperia

Υποστύλωση - Η υποστύλωση είναι μια διαδικασία με αρκετό κόστος, αλλά τα οφέλη της την καθιστούν θεμιτή σε πολλούς καλλιεργητές. Υπάρχουν και αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες οι οποίες δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου υποστύλωση και κλάδεμα αλλά δίνουν την παραγωγή μαζεμένη σε μικρό χρονικό διάστημα και η συνολική απόδοση είναι μικρότερη σε σχέση με της πιπεριές ακαθόριστης ανάπτυξης. Με την υποστύλωση, τα φυτά δεν είναι τόσο ευπαθή στις ασθένειες και χρειάζονται συνολικά λιγότερους ψεκασμούς. Οι στύλοι μπορούν να τοποθετηθούν και πριν την μεταφύτευση αλλά το δέσιμο θα γίνει 1 μηνά μετά την μεταφύτευση. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο υλικό των στύλων διότι κάποια υλικά ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες κατά τις ζεστές μέρες με κίνδυνο να κάψουν τα φυτά.
 
Συγκομιδή - Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι 2-3 μήνες από την μεταφύτευση και το στάδιο της συγκομιδής εξαρτάται από τον χρωματισμό του καρπού και από το ποσό μακρά θέλουμε να είναι η διατήρηση του καρπού. Οι καρποί που είναι προσβεβλημένοι από διαφορά παθογόνα πρέπει να απομακρύνονται και να μην τοποθετούνται μαζί με υγιείς καρπούς. Ο καρπός πρέπει να συλλέγεται με μέρος του ποδίσκου (κοτσάνι) γιατί έτσι είναι πιο ανθεκτικός σε προσβολές από παθογόνα. Για πιπεριές χρώματος πράσινου, οι καρποί συγκομίζονται στο στάδιο του ανώριμου πράσινου καρπού. Στο στάδιο αυτό οι πιπεριές έχουν μεγάλης διάρκεια ζωή στο ράφι. Οι χρωματιστές πιπεριές μπορούν να συγκομιστούν κατά την ωρίμανση ή λίγο πριν από αυτήν κατά το στάδιο της αλλαγής του χρώματος. Το τελευταίο στάδιο προτείνεται για χρωματιστές πιπεριές που πρόκειται να μεταφερθούν σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Κατά την συγκομιδή, χρειάζεται προσοχή διότι οι βλαστοί της πιπεριάς σπάνε πολύ εύκολα και θα πρέπει να αποφευχθούν τέτοιοι τραυματισμοί στο φυτό.

Δημοφιλή

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
 • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
 • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
 • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
 • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
 • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
  ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.