• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Βασιλικός

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Ο βασιλικός έχει σαν χώρα καταγωγής την Ινδία αλλά στην Ευρώπη απαντάτε από τον 12ο αιώνα και μετά. Αποτελεί μέλος της οικογένειας Labiatae. Οι χρήσεις του πάρα πολλές (μαγειρική, φαρμακευτική) αλλά η μεγαλύτερη χρήση του γίνεται από την βιομηχανία τροφίμων.
 
 
Εισαγωγή
Ο βασιλικός έχει σαν χώρα καταγωγής την Ινδία αλλά στην Ευρώπη απαντάτε από τον 12ο αιώνα και μετά. Αποτελεί μέλος της οικογένειας Labiatae. Οι χρήσεις του πάρα πολλές (μαγειρική, φαρμακευτική) αλλά η μεγαλύτερη χρήση του γίνεται από την βιομηχανία τροφίμων.  Είναι φυτό ετήσιο με τους βλαστούς τους να φτάνουν από 20εκ έως 60εκ. Τα φύλλα του είναι επιμήκη αντίθετα και ωοειδή. Η ανθοφορία ξεκινάει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι τον Αύγουστο.
 
 
marouli lolloverde
 
Απαιτήσεις σε κλίμα
Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που δεν ανέχεται το κρύο και αποδίδει καλύτερα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες μικρής διάρκειας που συνοδεύονται από δροσερά καλοκαίρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια η βλάστηση του φυτού επομένως να πραγματοποιούνται περισσότερες κοπές. Η καλύτερη θερμοκρασία για την καλλιέργεια του βασιλικού είναι 20°C -28°C ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η παρουσία φωτός σε καθημερινή βάση, 10-12 ώρες.
 
Ευδοκιμεί σε εδάφη αμμώδη πλούσια σε οργανική ουσία τα οποία έχουν πολύ καλό ποσοστό ηλιοφάνειας και θερμαίνονται εύκολα. Περιοχές και χρονιές με αυξημένη υγρασία πρέπει να αποφεύγονται ή η καλλιέργεια του να γίνεται σε θερμοκήπιο.

Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε νερό. Κατά μέσο όρο η άρδευση γίνεται κάθε δέκα μέρες ενώ τις θερμές μέρες αν όχι κάθε μέρα κάθε δεύτερη. Η άρδευση πρέπει να σταματά 4-5 ημέρες πριν την συγκομιδή. Η άρδευση γίνεται με κατάκλιση ή με σταγόνες.
 
 
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού γίνεται με σπόρο. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε με απευθείας σπορά στο χωράφι είτε σε σπορείο και στην συνέχεια μεταφύτευση. Ο σπόρος είναι επιμήκης ή έχει σχήμα φουντουκιού. Η σπορά στο σπορείο πραγματοποιείτε την άνοιξη Μάρτιο-Απρίλιο (αρχές με μέσα Μαρτίου η ιδανική σπορά) ενώ μπορεί να γίνει και το χειμώνα αν υπάρχει θερμοκήπιο. Για ένα στρέμμα απαιτούνται 30g-40g σπόρου και 8-10τμ στο σπορείο. Η μεταφύτευση γίνεται συνήθως από τον Απρίλιο έως τα μέσα Μαΐου, όταν τα φυτά έχουν ύψος 10εκ, 4-6 πραγματικά φύλλα (μεταφύτευση πιο μετά έχει ως αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης).
 
Αν η σπορά γίνει απευθείας στο έδαφος τότε τοποθετούμε τους σπόρους στις θέσεις φύτευσης, όπου βάζουμε 6-7 σπόρους, και στην συνέχεια μόλις βγουν τα φυτά κρατάμε τα πιο εύρωστα, 1-2 σε κάθε θέση. Για την απευθείας σπορά απαιτούνται 200g σπόρου ενώ μερικές φορές φορές για να αποφευχθούν απώλειες η ποσότητα μεγαλώνει.
 
Συνήθως τοποθετούνται 10000-16000 φυτά το στρέμμα με αποστάσεις φύτευσης 20-25cm επί της γραμμής και 30-40cm μεταξύ των γραμμών. Η φύτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τα χέρια (πολύ επίπονη διαδικασία με πολλά εργατικά) ή με κάποια φυτευτική του καπνού- τομάτας. Για την απευθείας σπορά του σπόρου στον αγρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι σπαρτικές των σιτηρών (τοποθετείτε και ποταμίσια άμμος μέσα για ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου).
 
 
 
marouli paris agrogen
Λίπανση
Για τον σχεδιασμό ενός ορθολογικού συστήματος λίπανσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια εδαφολογική ανάλυση. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής θα προσδιοριστούν οι ποσότητες των απαιτούμενων στοιχείων που θα πρέπει να προστεθούν. Ενδεικτικά για μια καλή παραγωγή απαιτούνται 8-10 μονάδες N, 6 μονάδες P2O5 και 10 μονάδες Κ2Ο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην φωσφορική λίπανση καθώς μεγάλες ποσότητες από αυτή μειώνουν την απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Τέλος η αζωτούχος λίπανση θα πρέπει να δίνεται σε 3 δόσεις, κατά την σπορά, ένα μήνα μετά και μετά την πρώτη κοπή, ενώ θα πρέπει να προστεθεί και κάποια ποσότητα μαγνησίου αν χρειάζεται από την εδαφολογική ανάλυση.
 
 
Συγκομιδή-Αποδόσεις
Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που έχει μεγάλη αναβλαστική ικανότητα. Η άνθηση του επέρχεται συνήθως τον Ιούλιο-Αύγουστο. Συνήθως απαιτούνται 70-80 ημέρες μέχρι την πρώτη κοπή από την σπορά και 10-14 ημέρες από την πρώτη στην δεύτερη. H συγκομιδή του βασιλικού μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους.

1) Τα φυτά αφού φθάσουν σε ύψος 10εκ κόβονται από το έδαφος, λίγο πριν την άνθηση (10 περίπου εβδομάδες μετά από την μεταφύτευση). Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται 3-4 κοπές την καλλιεργητική περίοδο με το προϊόν να προορίζεται για αποξήρανση και παραγωγή ξηρής δρόγης. Η κοπή των φυτών γίνεται με δρεπάνι, μαχαίρι ή θεριστική μηχανή.

2) Συλλογή μόνο των ανθοφόρων κορυφών όταν είναι στην φάση της πλήρους άνθησης. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται 6-7 συλλογές και η παραγωγή χρησιμοποιείτε για απόσταξη και παραγωγή αιθέριων ελαίων.
 
Οι αποδόσεις σε χλωρό χόρτο κυμαίνονται από 1000-1500 κιλά το στρέμμα και σε ξηρή δρόγη 100-200 κιλά το στρέμμα. Από πειραματικές μελέτες που έγιναν στην χώρα μας το αιθέριο έλαιο που παίρνουμε από την συλλογή μόνο των ανθοφόρων βλαστών είναι διπλάσιο από όταν γίνεται κοπή ολόκληρων των φυτών. Βέβαια η συλλογή μόνο των ανθοφόρων βλαστών αυξάνει το κόστος των εργατικών κατά συνέπεια τον συνολικό της καλλιέργειας
 

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.