• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιεργώ Σέσκουλο

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σέσκουλο (beta vulgaris L. var. cicla)

Το σέσκουλο ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae. Είναι ένα λαχανικό γνωστό από πολύ παλιά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται για τα φύλλα του τα οποία τρώγονται μαγειρεμένα ή ως σαλάτες. Είναι φυτό διετές το οποίο καλλιεργείται ως ετήσιο (το δεύτερο χρόνο περνά στην αναπαραγωγική φάση και παράγει σπόρους).
 
 
Εισαγωγή
Το σέσκουλο ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae. Είναι ένα λαχανικό γνωστό από πολύ παλιά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται για τα φύλλα του τα οποία τρώγονται μαγειρεμένα ή ως σαλάτες. Είναι φυτό διετές το οποίο καλλιεργείται ως ετήσιο (το δεύτερο χρόνο περνά στην αναπαραγωγική φάση και παράγει σπόρους). Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα η καλλιέργειά του δεν είναι αρκετά διαδεδομένη σε μεγάλη έκταση. Είναι λαχανικό μικρής σημασίας και απαντάται συνήθως σε οικιακούς λαχανόκηπους.
 
 
marouli lolloverde
 
Απαιτήσεις σε κλίμα
Το σέσκουλο είναι φυτό των εύκρατων κλιμάτων, με αρκετή ανθεκτικότητα τόσο στο κρύο όσο και στην ζέστη. Η ανάπτυξη του φυλλώματος είναι γενικά ζωηρή και σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το σέσκουλο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες (σε αντίθεση με το σπανάκι και το παντζάρι) και δεν περνά στην αναπαραγωγική φάση κατά τον πρώτο χρόνο. Για να παραχθούν ανθοφόρα στελέχη στο σέσκουλο, οι ρίζες του πρέπει να υποστούν εκτεταμένες περιόδους ψύξης.
Ένα άλλο πρόβλημα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην περιοχή επιλογής καλλιέργειας του σέσκουλου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως οι ρύποι S02. Όταν τα φύλλα εκτίθενται σε υψηλά ποσοστά υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και η θρεπτική τους αξία.
 
Απαιτήσεις σε έδαφος
Το σέσκουλο προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτίμα βαθιά γόνιμα μέσης περιεκτικότητας σε υγρασία έως κορεσμένα, καλά αποστραγγιζόμενα και με ουδέτερη ως ελαφρώς αλκαλική αντίδραση εδάφη.
 
Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του σέσκουλου γίνεται με σπόρο τις περισσότερες φορές (απευθείας σπορά) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτά παράγονται σε σπορεία (βόρειες περιοχές) και μεταφυτεύονται αργότερα. Με την απευθείας σπορά απαιτούνται 2,5Kg-3,5Kg σπόρο το στρέμμα και οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται 30-45 εκ. μεταξύ των γραμμών & 7-15 εκ. μεταξύ των φυτών. Για την σπορά σε σπορείο απαιτούνται 4g-5g/τ.μ. Τα φυτά όταν αποκτήσουν 15-20 εκ αραιώνονται και μεταφυτεύονται.

 


Οι σπόροι τοποθετούνται σε βάθος 2,5εκ-3εκ ενώ η βλάστηση γίνεται σε 8-15 ημέρες από την σπορά. Οι θερμοκρασίες που απαιτούνται για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι 8°C-30 °C ενώ για την ανάπτυξη των φυτών και καλύτερης ποιότητας προϊόντα απαιτούνται μέτριες θερμοκρασίες.

 


Η καλλιέργεια του σέσκουλου μπορεί να γίνει όλη την διάρκεια του χρόνου. Όταν η σπορά γίνεται τέλη χειμώνα με αρχές της άνοιξης, η συγκομιδή γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ όταν η σπορά πραγματοποιηθεί τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο τα φύλλα συγκομίζονται την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης.

 

 
 
marouli paris agrogen
Λίπανση

Για τον σχεδιασμό ενός ορθολογικού συστήματος λίπανσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια εδαφολογική ανάλυση. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής θα προσδιοριστούν οι ποσότητες των απαιτούμενων στοιχείων που θα πρέπει να προστεθούν. Πριν την σπορά γίνεται η εφαρμογή της βασικής λίπανσης όπου εφαρμόζονται τα λιπάσματα καλίου και φωσφόρου. Αν υπάρχει η δυνατότητα γίνεται και εφαρμογή καλά χωνεμένης κοπριάς 3-4 τόνους το στρέμμα. Συνήθως εφαρμόζονται 10 μονάδες Ν (σε 3-4 δόσεις με την μορφή επιφανειακών λιπάνσεων), 5 μονάδες P2O5, 20 μονάδες Κ20 και όπου υπάρχει η ανάγκη γίνεται και εφαρμογή βορίου.

 
Άρδευση
Το σέσκουλο είναι ένα φυτό που λόγω των μεγάλων φύλλων που έχει οι απαιτήσεις σε άρδευση είναι αυξημένες. Χρειάζεται συχνά ποτίσματα ώστε τα φύλλα του να μην είναι καταπονημένα και μειώνεται η εμπορική τους αξία.
 
Συγκομιδή-Αποδόσεις

Το σέσκουλο συγκομίζεται συνήθως όταν τα φύλλα του έχουν αποκτήσει μήκος 30εκ και πλάτος 25εκ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έχουν αποκτήσει έντονο άρωμα συνήθως 50-60 ημέρες από τη ημερομηνία σποράς. Η συγκομιδή γίνεται από τα έξω φύλλα προς τα μέσα ώστε τα επόμενα φύλλα να μεγαλώσουν για τις επόμενες συγκομιδές οι οποίες συνήθως γίνονται σε εβδομαδιαία βάση.

 


Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2-5 τόνους το στρέμμα, πάντα ανάλογα με την παραγωγικότητα των ποικιλιών και των καλλιεργητικών συνθηκών. Τέλος, το σέσκουλο μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 0°C και σχετική υγρασία 95%-100% για 10-14 ημέρες.

 

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.