• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιεργώ Ραπάνι

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ραπάνι (Raphanus sativus L.)

 
Το ραπάνι είναι φυτό ψυχρής εποχής και κατατάσσετε στην οικογένεια των Σταυρανθών. Οι απόψεις για την καταγωγή του διίστανται καθώς υπάρχουν αναφορές που θέτουν ως κέντρο καταγωγής του τη λεκάνη της Μεσόγειου και άλλες την Κίνα. Η καλλιέργειά του σήμερα έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας είναι αρκετά γνωστό αλλά η καλλιέργειά του σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται σε οικιακούς λαχανόκηπους.
 
Γενικά
Είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης, που υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να συγκομιστεί 3 εβδομάδες μετά την σπορά. Παραδοσιακά έχει δυο περιόδους σποράς: νωρίς την άνοιξη και τέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Τα τελευταία χρόνια με την πληθώρα ποικιλιών και υβριδίων που κυκλοφορούν στην χώρα μας, μπορεί και καλλιεργηθεί ολόκληρο τον χρόνο καθώς οι απαιτήσεις σε θερμοκρασίες και φωτοπερίοδο διαφέρουν. Τα ραπάνια μπορεί να ποικίλουν σε σχήμα (στρογγυλό, κυλινδρικό, μυτερό), μέγεθος (από 2 εκατοστά διάμετρο γογγυλόριζας μέχρι και 25 εκατοστά) και χρώμα (άσπρο, πράσινο, μαύρο).
 
Κλιματικές απαιτήσεις
Η καλλιέργεια του ραπανιού είναι πολύ εύκολη. Οι σπόροι του φυτρώνουν σε θερμοκρασίες από 5 οC έως 35οC ενώ σε θερμοκρασίες από 18 οC -30οC το φύτρωμα μπορεί να επέλθει σε 3-4 ημέρες από την σπορά. Σε μέτριες θερμοκρασίες (10 οC -18 οC) και σχετικά μικρές ημέρες οι γογγυλόριζες αποκτούν ομοιόμορφο σχήμα και πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (συνεκτική σάρκα και έντονο χρωματισμό). Όσο η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει και η θερμοκρασία ανεβαίνει τα ραπάνια έχουν την τάση να ξεβλαστώνουν. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες τα ραπάνια γίνονται με πιο πικάντικη γεύση.
 
Εδαφικές απαιτήσεις
Τα ραπανάκια μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορα εδάφη. Προτιμούν όμως τα μέσης σύστασης εδάφη (αμμοπηλώδη-πηλώδη) με καλό ποσοστό οργανικής ουσίας και με καλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας. Για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου λαχανικού θα πρέπει να αποφεύγονται ξηρά και πετρώδη εδάφη (καθώς η ανάπτυξη του φυτού γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και οι ρίζες που παράγονται είναι πολύ πικάντικες) Τέλος, το έδαφος πρέπει να έχει ελαφριά όξινη αντίδραση (Ph=6-6,5).
 
Σπορά
Η σπορά του ραπανιού μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο. Συνήθως σπέρνεται αρχές  άνοιξης (τέλη Φεβρουαρίου-Μάιο, ανοιξιάτικες ποικιλίες) και τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινόπωρου (Αύγουστο-Νοέμβριο, χειμερινές ποικιλίες). Η πλέον συνηθισμένη τεχνική όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό του ραπανιού είναι η απευθείας σπορά στον αγρό. Η σπορά μπορεί να γίνει με το χέρι (1,5-2 κιλά σπόρου το στρέμμα) ή με σπαρτική μηχανή (1 κιλό σπόρου το στέμμα) ανάλογα την έκταση που θέλουμε να σπείρουμε και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει ο κάθε παραγωγός. Με το χέρι η σπορά γίνεται γραμμικά ή στα πεταχτά και είναι πολύ πιθανό αργότερα να χρειαστεί αραίωμα των νεαρών φυταρίων. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών διαμορφώνονται ανάλογα με τον τρόπο συγκομιδής. Για μηχανική συγκομιδή οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών κυμαίνονται από 10-15 cm ενώ για συγκομιδή με το χέρι οι γραμμές μπορούν να τοποθετηθούν πιο αραιά σε αποστάσεις 20-30cm. Ανάμεσα στα φυτά συνήθως αφήνεται απόσταση περίπου 3cm (μπορεί να σπαρθεί πιο κοντά ή και πιο μακριά ανάλογα με την ποικιλία και το τελικό μέγεθος γογγυλόριζας που θέλουμε να πετύχουμε.) Το βάθος σποράς κυμαίνεται από 1,3-2,5 εκατοστά και οι σπορές μπορούν να γίνονται ανά περίπου 10 ημέρες για την σταδιακή συγκομιδή ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Τέλος, τα ανοιξιάτικα ραπανάκια πολλές φορές συγκαλλιεργούνται με λαχανικά μεγάλου βιολογικού κύκλου (τομάτα, πιπεριά, λάχανο) ενώ τα χειμωνιάτικα ανάλογα με την ποικιλία μπορούν να ακολουθήσουν καλλιέργεια καλαμποκιού, κρεμμυδιού και πατάτας σε πρόγραμμα αμειψισποράς.
 
Λίπανση
Για τον σχεδιασμό ενός ορθολογικού συστήματος λίπανσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια εδαφολογική ανάλυση. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής θα προσδιοριστούν οι ποσότητες των απαιτούμενων στοιχείων που θα πρέπει να προστεθούν. Για αποδόσεις έως και 3,5 τόνων το στρέμμα απαιτούνται 8 κιλά Ν, 3 κιλά Ρ2Ο5, 15 κιλά Κ2Ο και 1,2 κιλά ΜgO. Κάποιοι παραγωγοί προσθέτουν ολόκληρες τις ποσότητες αζώτου και καλίου κατά την σπορά ενώ άλλοι προσθέτουν μόνο την μισή ποσότητα κατά την σπορά και μετά από 15 ημέρες προσθέτουν την υπόλοιπη ποσότητα. Βέβαια πέρα από τα κύρια στοιχεία απαιτούνται και κάποια ιχνοστοιχεία. Τα ραπανάκια είναι ευαίσθητα στην έλλειψη Βορίου (συγκεντρώσεις <0,5ppm), ενώ είναι ανθεκτικά στην έλλειψη Μαγνησίου. Καλό θα ήταν λοιπόν κατά την βασική λίπανση να επιλέγονται λιπάσματα που περιέχουν και ιχνοστοιχεία.
 
Άρδευση
Για την επίτευξη καλής ποιότητας γογγυλοριζών αλλά και για μια καλή και γρήγορη ανάπτυξη χρειάζεται συνεχής και ομοιόμορφη παροχή υγρασίας. Τα ραπάνια έχουν σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα και γι’ αυτό χρειάζονται πιο συχνές αρδεύσεις με μικρότερες ποσότητες. Οι περίοδοι καλλιέργειας τις πιο θερμές εποχές του έτους απαιτούν μεγαλύτερες συνολικές ποσότητες νερού ανά καλλιεργητική περίοδο. Τα ραπάνια που καλλιεργούνται το καλοκαίρι θα πρέπει να δέχονται πολύ συχνά άρδευση (έως και κάθε μέρα) για να αντισταθμίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις του θερμού καιρού. Οι διακυμάνσεις στην εδαφική υγρασία (μεγάλη περίοδος ανομβρίας και πότισμα με μεγάλες ποσότητες νερού) δημιουργούν σχασίματα στις γογγυλόριζες και γενικά υποβαθμίζουν την ποιότητα. Η άρδευση μπορεί να γίνει με αυλάκια, με τεχνητή βροχή ή με σταγόνες.
 
Συγκομιδή
Η καλλιεργητική περίοδος για τα ραπανάκια είναι σύντομη. Τα ανοιξιάτικα ραπανάκια ωριμάζουν σε 30 έως 40 ημέρες ενώ τα χειμωνιάτικα από 50-70 ημέρες (όταν οι ρίζες έχουν διάμετρο 2,5-4εκ ή όταν τα φυτά φτάσουν στο ύψος των 15εκ). Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια (συνηθισμένη μέθοδος στην Ελλάδα) ή και μηχανικά. Όταν καθυστερεί η συγκομιδή η ρίζα χάνει την ποιότητά της (τρυφερότητα). Τα ραπανάκια που θα χρησιμοποιηθούν για σαλάτες καλό ήταν να συγκομίζονται σε νεαρό στάδιο όταν ακόμα είναι τραγανά. Ένα στρέμμα με ραπάνια μπορεί να αποδώσει έως και 1-1,5 τόνους γογγυλόριζες.

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.