• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιεργώ Παντζάρι

pantzari

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Παντζάρι (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris)

Το παντζάρι είναι διετές φυτό που καλλιεργείται ως μονοετές για την παραγωγή των γογγυλόριζων του και του φυλλώματος του. Είναι φυτό συγγενικό με το σέσκουλο, το ζαχαρότευτλο και το κτηνοτροφικό τεύτλο και ανήκει πια στην οικογένεια Amaranthaceae. Τα τεύτλα (μαζί και το παντζάρι) κατάγονται από την λεκάνη της Μεσογείου και την Εγγύς Ανατολή.
 
Το παντζάρι έχει αρκετές ιδιότητες και προτιμάται για την διαιτητική του αξία καθώς είναι τροφή με χαμηλές θερμίδες και έχει αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Αν και παραδοσιακά τα παντζάρια είναι λαχανικά ψυχρής εποχής, στην χώρα μας η εποχή σποράς εκτείνεται από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, ανάλογα την περιοχή και την καλλιεργούμενη ποικιλία.
 
Κλιματικές απαιτήσεις - Η ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του παντζαριού είναι από 10ο C έως και περίπου 18ο. Οι σπόροι του παντζαριού βλαστάνουν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, από 5-35ο C αν και σε θερμοκρασίες από 18-24ο η βλάστηση των σπόρων θα είναι ταχύτερη. Σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται λευκοί δακτύλιοι στις γογγυλόριζες (zoning) λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες η ανάπτυξη είναι αργή. Οι σύγχρονες ποικιλίες και υβρίδια παρουσιάζουν αντοχή στον σχηματισμό των λευκών δακτυλίων. Σε χαμηλές θερμοκρασίες (4-10ο ) για περιόδους περίπου 15 ημερών προκαλείται ξεβλάστωμα των παντζαριών από την πρώτη χρονιά (bolting). Το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί και όταν επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αμέσως μετά από χαμηλές. Είναι ανεπιθύμητο φαινόμενο καθώς το φυτό έχει την τάση να δίνει την ενέργεια του στο αναπτυσσόμενο ανθικό στέλεχος αντί στην γογγυλόριζα με αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Υπάρχουν στο εμπόριο ποικιλίες και υβρίδια ανθεκτικά στο ξεβλάστωμα.
 
Εδαφικές απαιτήσεις - Το παντζάρι προτιμά τα μέσης σύστασης εδάφη (αμμοπηλώδη- ιλιοπηλώδη) βαθειά, αφράτα που στραγγίζουν καλά. Καλό θα ήταν να υπάρχει οργανική ουσία στο χώμα διότι βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους και βοηθάει στην ομοιόμορφη τροφοδοσία με νερό κάτι που είναι σημαντικό για την καλλιέργεια του παντζαριού. Σε πιο βαριά εδάφη όπως τα αργιλώδη πολύ πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα, τα οποία αρχίζουν νωρίς με την δημιουργία κρούστας στο έδαφος και την πιθανή αποτυχία του φυτρώματος. Την περίοδο που τα φυτά είναι στα πρώτα τους στάδια στα βαριά εδάφη παρουσιάζονται προβλήματα με τήξεις φυταρίων λόγω της κακής στράγγισης και τις έλλειψης αερισμού. Κατά τα μεταγενέστερα στάδια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στις γογγυλόριζες οι οποίες πιθανόν να εμφανιστούν παραμορφωμένες, μικρότερες σε μέγεθος και συγκομίζονται και πιο δύσκολα. Τα παντζάρια έχουν την δυνατότητα να καλλιεργηθούν σε εδάφη με PH από 5,8 έως και περίπου 8. Αν και προτιμούν εδάφη με PH 6-7.
 
Σπορά  - Η σπορά στα παντζάρια συνήθως γίνεται γραμμικά αλλά μπορεί να γίνει και στα πεταχτά. Ως επί το πλείστο σπέρνεται απευθείας στο έδαφος αν και κάποιοι συνηθίζουν να το μεταφυτεύουν.  Συνήθως ο σπόρος του παντζαριού είναι συγκάρπιο δηλαδή πάνω από ένας σπόροι ενωμένοι μαζί. Σε περίπτωση φύτευσης τέτοιου σπόρου θα πρέπει να ακολουθήσει αραίωμα για την επίτευξη ομοιόμορφου μεγέθους παντζαριών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ποικιλίες μονόσπερμες που δεν χρειάζονται αραίωμα όταν φυτρώσουν. Σε ποικιλίες πολύσπερμες (οι  πιο συνηθισμένες) τα μικρότερα συγκάρπια  δίνουν και λιγότερα  φυτάρια. Ανάλογα με το μέγεθος της γογγυλόριζας που θέλουμε να πετύχουμε  αλλάζουν και οι αποστάσεις φύτευσης. Όσο αυξάνεται η ποσότητα του σπόρου που θα σπείρουμε σε ένα στρέμμα τόσο μικρότερο μέγεθος γογγυλόριζας θα επιτύχουμε και το αντίστροφο. Η ποσότητες σπόρου ανά στρέμμα για σπόρους σύγχρονων υβριδίων κυμαίνονται από 1-1,5 κιλά ( για γογγυλόριζες διαμέτρου 6-8 εκατοστών) ενώ για σπόρους ποικιλιών θα χρειαστεί λίγο παραπάνω. Οι αποστάσεις διαμορφώνονται σε 30-50 cm. ανάμεσα στις γραμμές ενώ μετά το αραίωμα οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών κυμαίνονται στα 5-7,5 εκατοστά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 20 εκατοστά. Το βάθος σποράς κυμαίνεται από 1-2,5 εκατοστά. Η σπορά μπορεί να γίνει κλιμακωτά για να καλυφθούν πιο ομοιόμορφα οι ανάγκες της αγοράς.
 
Λίπανση - Καλό θα ήταν να γίνει εδαφική ανάλυση για την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων. Αρκετοί καλλιεργητές προσθέτουν 3-5 τόνους κοπριά ανά στρέμμα. Η προσθήκη του αζώτου γίνεται με βάση το ποσοστό της οργανικής ουσίας του εδάφους.  Σε ποσοστά οργανικής ουσίας κάτω από 2% γίνεται προσθήκη έως και 22 κιλών άζωτο ανά στρέμμα. Κατά την βασική λίπανση προστίθενται περίπου 10 κιλά αζώτου ανά στρέμμα και μετά γίνεται άλλη μια ή και δυο επιφανειακές λιπάνσεις 1-1,5 μηνά μετά την σπορά.  Κάποιοι έμπειροι καλλιεργητές προσθέτουν συνολικά περίπου 20 κιλά άζωτο ανά στρέμμα. Σε περίπτωση που δεν γίνει ανάλυση εδάφους είναι δυνατή η προσθήκη κατά την βασική λίπανση 6-8κιλών P2O5 ανά στρέμμα. Η προσθήκη καλίου μπορεί να φτάσει και τα 17 κιλά / στρέμμα σε περίπτωση έλλειψης του στο έδαφος αλλά υπάρχει περίπτωση να μην χρειάζεται καθόλου προσθήκη σε κάποια εδάφη. Προσοχή χρειάζεται και το βόριο.  Σε περίπτωση ιστορικού ενός χωραφιού με τροφοπενία βορίου μπορεί να γίνει προσθήκη 300-500 γραμμαρίων ανά στρέμμα με την βασική λίπανση, η σε περίπτωση εμφάνισης τροφοπενίας στην μέση της σεζόν μπορεί να γίνει διαφυλλική λίπανση με περίπου 2 κιλά βόρακα ανά στρέμμα. 
 
Άρδευση - Η άρδευση στα παντζάρια πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ενώ είναι φυτά που χρειάζονται συνεχή παροχή υγρασίας στην περιοχή του ριζικού τους συστήματος, είναι ευαίσθητα στην κατάκλιση του εδάφους. Μετά την σπορά η επιφάνεια του χώματος θα πρέπει να διατηρείται υγρή για την ικανοποιητική ανάδυση των φυταρίων. Αν και κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών είναι από τα πιο σημαντικά για την άρδευση, κατάκλιση του εδάφους κατά τα στάδια αυτά ενθαρρύνει τήξεις φυταρίων. Πολύ σημαντικό στάδιο όσον αφορά την άρδευση είναι κατά την ανάπτυξη των ριζών. Όταν το φύλλωμα έχει κλείσει τις γραμμές φύτευσης, η άρδευση καλό θα ήταν να γίνεται νωρίς το πρωί για να προλαβαίνει να στεγνώσει και να μην αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες. Η άρδευση μπορεί να γίνει με αυλάκια ή με τεχνητή βροχή.
 
Συγκομιδή - Η συγκομιδή του παντζαριού μπορεί να γίνει είτε με το χέρι ( τράβηγμα φυτού από το φύλλωμα του) είτε με ειδικά μηχανήματα. Για την φρέσκια αγορά τα παντζάρια συγκομίζονται με το φύλλωμα τους ενώ σε βιομηχανικές καλλιέργειες το φύλλωμα μπορεί να αφαιρείται.  Καλό θα ήταν η συγκομιδή να γίνεται όταν η γογγυλόριζα φτάσει το επιθυμητό  μέγεθος. Η συγκομιδή συνήθως γίνεται 1,5- 2,5 μήνες μετά την σπορά αναλόγως την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι αποδόσεις σε καλλιέργειες για νωπή χρήση κυμαίνονται περίπου στους 2 τόνους ανά στρέμμα ενώ σε βιομηχανικές καλλιέργειες μπορεί να φτάνουν και τους 4 τόνους ανά στρέμμα.

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.