• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιεργώ Αντίδι

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αντίδι (Cichorium endivia)

 Το αντίδι είναι ποώδες φυτό της οικογένειας των συνθετωδών (Compositae), όπως και το μαρούλι, το ραδίκι, η αγκινάρα, και ο ηλίανθος. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τον τόπο καταγωγής του όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, η Κίνα κτλ. Καλλιεργείται ως μονοετές αν και στην φύση το συναντάμε και ως διετές. Το αντίδι καλλιεργείται για τα φύλλα του τα οποία σχηματίζουν πυκνές ροζέτες
 
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί καλλιεργούμενοι τύποι : τα ίσια αντίδια (escarole) Cichorium endivia var latifolia, και τα κατσαρά αντίδια (endive) Cichorium endivia var crispum. Στην χώρα μας το αντίδι καλλιεργείται όλο τον χρόνο αφού υπάρχουν ποικιλίες με διαφορετικές απαιτήσεις σε θερμοκρασίες αλλά και διαφορετικές ανθεκτικότητες. 
 
Κλιματικές απαιτήσεις - Το αντίδι είναι φυτό ψυχρής εποχής και για να δώσει ποιοτική παραγωγή προτιμάει σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τώρα πια καλλιεργείται όλες τις εποχές του έτους στην χώρα μας. Υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες για συγκομιδή στα μέσα του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που επικρατήσουν συγκεκριμένες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ή μεγάλης φωτοπεριόδου (συνήθως μετά από χαμηλές θερμοκρασίες) το αντίδι έχει την τάση να ξεβλαστώνει πρώιμα (bolting). Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες όσον αφορά την ανθεκτικότητα στο ξεβλάστωμα.
 
Εδαφικές απαιτήσεις - Για την επιτυχή καλλιέργεια αντιδιού προτιμούνται μέσης σύστασης πηλώδη εδάφη, αφράτα, με πολύ καλή ικανότητα συγκράτησης νερού και καλή εσωτερική στράγγιση και PH περίπου 6-7. Τα  χωράφια αντιδιού για συγκομιδή φθινόπωρο-χειμώνα (βροχερές περίοδοι) θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένα για να μην δημιουργούν προβλήματα κατά την κίνηση μέσα σε αυτά.
 
Σπορά – μεταφύτευση - Η εγκατάσταση της φυτείας αντιδιού γίνεται σε γραμμές που απέχουν 40-50 εκατοστά ενώ μέσα στην γραμμή η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι 25-30 εκατοστά. Σε εδάφη με προβλήματα στράγγισης (συνήθως για την φθινοπωρινή-χειμωνιάτικη περίοδο), η σπορά μπορεί να γίνει σε αναχώματα που το καθένα μπορεί να φέρει 2-4 γραμμές φύτευσης. Τα κέντρα των αναχωμάτων με διπλές γραμμές μπορούν να απέχουν περίπου 100 εκατοστά ενώ στην περίπτωση των αναχωμάτων με 3 και 4 γραμμές τα κέντρα μπορούν να απέχουν από 165-185 εκατοστά. Υπάρχουν ποικιλίες ορθόφυλλες που έχουν την δυνατότητα να σπαρθούν χύδην (στα πεταχτά). Η σπορά πρέπει να είναι επιφανειακή περίπου 0,5 εκατοστά διότι οι σπόροι έχουν μικρό μέγεθος και έχουν την ανάγκη φωτός για να βλαστήσουν. Για την εγκατάσταση της φυτείας μπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω τρόποι:
  • Απευθείας σπορά στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο η σπορά γίνεται αρκετά πυκνά και μετά ακολουθεί αραίωμα κρατώντας τα πιο εύρωστα φυτά.
  • Σπορά σε σπορείο (υπαίθριο, υπό κάλυψη, θερμαινόμενο ή μη ανάλογα την εποχή), μεταφύτευση σε ατομικά κυπελάκια και τέλος μεταφύτευση των φυταρίων στις τελικές τους θέσεις
  • Αγορά φυταρίων και μεταφύτεση στις τελικές τους θέσεις στο χωράφι.
Στους δύο τελευταίους τρόπους τα κέρδη από την καλλιέργεια θα πρέπει να δικαιολογούν το αυξημένο κόστος αγοράς φυταρίων και εγκατάστασης. Ανάλογα με τον τρόπο σποράς, μπορεί να χρειαστούν από 150 -500 γραμμάρια σπόρου / στρέμμα. Για την κλιμάκωση της συγκομιδής και για να μην δημιουργηθεί δυσκολία στην διάθεση του προϊόντος καλό θα ήταν ή σπορά να κλιμακωθεί. Ανάλογα την πρωιμότητα της κάθε ποικιλίας και τις συνθήκες που επικρατούν οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν συμπληρωματικές σπορές/φυτεύσεις κάθε 7-20 ημέρες.
 
Λίπανση - Πριν τον σχεδιασμό του προγράμματος λίπανσης καλό θα ήταν να προηγηθεί εδαφική ανάλυση. Αρκετοί παραγωγοί προσθέτουν συνολικά 10-15 κιλά άζωτο ανά στρέμμα. Συνήθως ενσωματώνουν κατά την σπορά στην βασική λίπανση 5-9 κιλά άζωτό και το υπόλοιπο το εφαρμόζουν με 2-3 επιφανειακές λιπάνσεις. Σε περίπτωση χρήσης κοπριάς τότε εφαρμόζουν μειωμένες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων. Η χορήγηση του φώσφορου και του καλίου χορηγούνται με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης, και μπορεί να κυμαίνονται από 0 κιλά μέχρι και κοντά 20 κιλά(P205, K20) ανά στρέμμα. Κάποιοι παραγωγοί χορηγούν όλο το κάλιο με την βασική λίπανση ενώ κάποιοι άλλοι χορηγούν το μισό περίπου με την βασική λίπανση και το άλλο μισό με δύο επιφανειακές εφαρμογές σε συνδυασμό με το άζωτο. Ο φώσφορος χορηγείται ολόκληρος στην βασική λίπανση.
 
Άρδευση - Το αντίδι είναι απαιτητικό σε άρδευση και χρειάζεται συνεχή αλλά και ομοιόμορφη παροχή υγρασίας. Οι αρδεύσεις καθορίζονται σύμφωνα με την εποχή της καλλιέργειας λόγω της διαφοράς στο ύψος βροχής και της εξατμισοδιαπνοής. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι αρδεύσεις χρειάζεται να είναι πολύ πιο συχνές από τους ψυχρούς μήνες του έτους. Γενικά τα αντίδια λόγω του επιφανειακού ριζικού τους συστήματος χρειάζονται εφαρμογές άρδευσης με μικρότερες ποσότητες αλλά μεγαλύτερη συχνότητα. Η συχνότητα της άρδευσης επηρεάζεται και από την σύσταση του εδάφους που γίνεται η καλλιέργεια. Συνήθως η  άρδευση γίνεται με αυλάκια και τεχνητή βροχή.
 
Συγκομιδή - Η συγκομιδή στο αντίδι μπορεί να γίνει μετά από 2- 4 μήνες ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας αλλά και τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν την κάθε καλλιεργητική περίοδο. Κάποιοι έμπειροι παραγωγοί λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή συγκεκριμένων ποικιλιών (συνήθως λείων αντιδιών) δένουν τα εξωτερικά φύλλα μεταξύ τους για να ασπρίσουν καλύτερα τα εσωτερικά φύλλα( καρδιά). Οι κεφαλές των αντιδιών δεν θα πρέπει να ξεριζώνονται αλλά να κόβονται με κοφτερό μαχαίρι. Έτσι λόγω αναβλάστησης μπορεί να γίνουν παραπάνω συγκομιδές. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες για την ικανότητα αναβλάστησης τους. Κατά την κοπή των κεφαλών αφαιρούνται με το μαχαίρι τα εξωτερικά φύλλα που είναι πιο σκληρά και μπορεί να φέρουν χώματα. Σε περίπτωση καθυστέρησης της συγκομιδής παρουσιάζεται ποιοτική υποβάθμιση (τα αντίδια αποκτούν μια δυσάρεστη πικρή γεύση) και παύουν να είναι εμπορεύσιμα. Μια μέση απόδοση για το αντίδι είναι 1500-2000 κιλά στρέμμα ενώ αρκετοί έμπειροι παραγωγοί ξεπερνούν τα 2500 κιλά ανά στρέμμα. 

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.