• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιεργώ Μπρόκολο

mprokolo

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΜΠΡΟΚΟΛΟ (Brassica oloracea L. convar. Italica)

Το μπρόκολο είναι συγγενικό είδος με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λοιπά σταυρανθή. Όπως και το κουνουπίδι, το μπρόκολο κατάγεται από τη λεκάνη της Μεσογείου. Η καλλιέργεια του μοιάζει σε πολλά σημεία με αυτή του κουνουπιδιού, αλλά διαφέρουν κατ αρχήν όσον αφορά την ευαισθησία τους στις διάφορες καιρικές συνθήκες. Τα φύλλα των κεφαλών δεν χρειάζονται δέσιμο όπως στο κουνουπίδι, διότι δεν κινδυνεύουν από τις ακτίνες του ήλιου.
 
Επίσης, το μπρόκολο μπορεί να φυτεύεται σε πιο κοντινές αποστάσεις από ότι το κουνουπίδι, και έτσι συνήθως επιτυγχάνονται μεγαλύτεροι πληθυσμοί ανά στρέμμα. Καλλιεργείται σαν μονοετές αν και ολόκληρος ο βιολογικός του κύκλος (από την σπορά μέχρι την συλλογή του καινούργιου σπόρου) διαρκεί 2 έτη. Το εδώδιμο τμήμα του είναι η ανθοκεφαλή του. Από διατροφικής άποψης, είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, σε ανόργανα άλατα και βιταμίνες.
 
Κλιματικές απαιτήσεις - Η καλλιέργεια του μπρόκολου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, αλλά έχει μεγαλύτερα θερμοκρασιακά εύρη από το κουνουπίδι. Οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια έχουν ανάγκη από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να παράξουν το εδώδιμο τμήμα τους. Εάν όμως το χρονικό αυτό διάστημα των χαμηλών θερμοκρασιών περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, τότε θα ανθίσει πρώιμα, πράγμα που είναι ανεπιθύμητο. Οι ποικιλίες που σπέρνονται την άνοιξη και είναι μικρού βιολογικού κύκλου κατά κανόνα δεν έχουν ανάγκη από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για να σχηματίσουν την ανθοκεφαλή. Στις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες φυτεύονται το φθινόπωρο, θα πρέπει η φύτευσή τους να γίνεται εγκαίρως για να προλάβουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διάφορες ποικιλίες και υβρίδια μπρόκολου παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στις κλιματικές τους απαιτήσεις για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη της ανθοκεφαλής. Συνεπώς, η καλλιέργεια στην κάθε περιοχή θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη όσον αφορά την εκλογή της κατάλληλης ποικιλίας ή υβριδίου, με σκοπό να συμβαδίζει με το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Οι σπόροι του μπρόκολου θα βλαστήσουν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, από 4έως 35 βαθμούς Κελσίου, αλλά καλύτερη θερμοκρασία θεωρείται μεταξύ 16 και 18βαθμών Κελσίου. Οι θερμοκρασίες γύρω στους 10ο C θεωρούνται οι καταλληλότερες για τον σχηματισμό της ανθοκεφαλής, αν και σήμερα υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να σχηματίσουν ανθοκεφαλές σε θερμοκρασίες κοντά στους 30 ο C. Σε ποικιλίες που έχουν ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή ανθοκεφαλής, σε περίπτωση που επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά θα παραμείνουν στην βλαστική τους φάση και θα παράγουν μόνο φύλλα. Τα όρια της θερμοκρασίας για την καλλιέργεια του μπρόκολου βρίσκονται ανάμεσα στους 0 και 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Εδαφικές απαιτήσεις - Για μια επιτυχημένη καλλιέργεια μπρόκολου, θα πρέπει να επιλεγούν χωράφια με εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, βαθιά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού αλλά και καλή στράγγιση. Το καταλληλότερο PH θεωρείται το ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο (6 - 7), αν και πολλές φορές καλλιεργείται σε ελαφρώς αλκαλικά χώματα για να αντιμετωπιστεί η μυκητολογική ασθένεια “καρκίνωση” που προσβάλει τα υπόγεια μέρη του φυτού. Εδάφη που έχουν πρόβλημα με άλατα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς σε τιμές πάνω από 2,8 dS/mοι αποδόσεις αρχίζουν και μειώνονται.
 
Σπορά /Μεταφύτευση - Σε εμπορική κλίμακα, η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται με μεταφύτευση. Με τον τρόπο αυτό, το αρχικό κόστος και οι ανάγκες σε εργατικά χέρια είναι μεγαλύτερες, αλλά αντισταθμίζεται από τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η μέθοδος (καλύτερη αντιμετώπιση ζιζανίων, ομοιομορφία στο χωράφι, πιο πρώιμη παραγωγή). Αρκετοί όμως καλλιεργητές επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους και τη μέθοδο της απ ευθείας σπορά στο χωράφι.
 
Οι δύο αυτές μέθοδοι συνοψίζονται παρακάτω:
 
Α) Απ ευθείας σποράσε γραμμές οι οποίες απέχουν 40-70 εκατοστά η μία από την άλλη.Για τον τρόπο αυτό απαιτούνται περίπου 100 γραμμάρια σπόρου ανά στρέμμα. Σε κάθε θέση τοποθετούνται 3 σπόροι, ενώ μετά τα φυτά πρέπει να αραιωθούν και να παραμένει το πιο εύρωστο φυτό ανά 20-50 εκατοστά ανάλογα με το πόσο μεγάλο γίνεται το φυτό της κάθε ποικιλίας. Οι σπόροι τοποθετούνται σε βάθος 1,5 περίπου εκατοστό. Με την απευθείας σπορά, η καλλιεργητική περίοδος διαρκεί 30-40 ημέρες περισσότερο.
 
Β) Μεταφύτευση. Με την μέθοδο αυτή, θα πρέπει προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί σπορείο θερμαινόμενο ή μη (ανάλογα με την εποχή). Για τον τρόπο αυτό εγκατάστασης της φυτείας απαιτείται ποσότητα σπόρου 30-40 γραμμάρια για κάθε στρέμμα. Οι σπόροι του μπρόκολου βλαστάνουν σε μισή με μια εβδομάδα σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών που ξεκινά από περίπου 4ο C και μπορεί να φτάσει και κοντά στους 35ο C. Τα φυτά παραμένουν στο σπορείο για 30-45 ημέρες και μεταφυτεύονται στο στάδιο από το τρίτο μέχρι και το έκτο φύλλο. Για κάθε στρέμμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπορείο έκτασης 10τ.μ. Σε φυτά που παράγονται σε θερμοκήπια σπορεία, συνήθως πρέπει πριν την μεταφύτευση για 15 ημέρες να εκτεθούν στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος (σκληραγώγηση). Η μεταφύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 40-70 εκατοστά, ενώ πάνω στην γραμμή οι αποστάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με την ποικιλία στα 20-50 εκατοστά. Ο συχνότερος αριθμός φυτών ανά στρέμμα είναι 2.500 με 4.000, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε και πολύ μεγαλύτερο αριθμό φυτών ανά στρέμμα. Η μεταφύτευση συνήθως γίνεται ημέρες που έχουν συννεφιά, και αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα συνήθως γίνεται απογευματινές ώρες.
 
Λίπανση - Το ιδανικό για την σωστή και ισορροπημένη λίπανση είναι να προηγηθεί ανάλυση εδάφους πριν την εγκατάσταση της φυτείας, καθώς και φυλλοδιαγνωστική κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, μπορεί να γίνει εφαρμογή 15-20 κιλά/στρέμμα αζώτου, 8-12 κιλά/στρέμμα φωσφόρου και 10-12 κιλά/στρέμμα καλίου κατά μέσο όρο. Ολόκληρες οι ποσότητες φωσφόρου και καλίου συνήθως χορηγούνται κατά την βασική λίπανση, ενώ μόνο η μισή ποσότητα αζώτου χορηγείται κατά την βασική λίπανση και το υπόλοιπο σε 2 επιφανειακές λιπάνσεις. Η πρώτη επιφανειακή λίπανση μπορεί να γίνει μια εβδομάδα μετά την μεταφύτευση, ενώ η δεύτερη 1 - 1,5 μήνα αργότερα. Σε πολύ υγρές περιοχές, μπορεί να χρειαστεί και τρίτη εφαρμογή. Σε περίπτωση εφαρμογής κοπριάς, οι ποσότητες των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να μειωθούν. Το μπρόκολο (όπως και τα υπόλοιπα συγγενικά του είδη) είναι απαιτητικό σε θείο και μαγνήσιο, και ειδικότερα προσοχή πρέπει να δοθεί σε αμμώδη εδάφη που είναι πιο εύκολο να παρουσιάσουν τροφοπενίες στα συγκεκριμένα στοιχεία. Από τα ιχνοστοιχεία, αρκετά σημαντικά είναι το βόριο και το μολυβδαίνιο, διότι η έλλειψη τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο μαγγάνιο.

 

Άρδευση - Στην περίπτωση της απευθείας σποράς, συνήθως γίνεται πολύ συχνό πότισμα σχεδόν μέρα παρά μέρα (ανάλογα και την περίοδο σποράς) έτσι ώστε να μην στεγνώνει το επιφανειακό στρώμα του εδάφους. Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, θα πρέπει το μπρόκολο να δέχεται ποσότητες νερού (από άρδευση ή από βροχές) της τάξεως των 25mmανά εβδομάδα κατά μέσο όρο. Σε πιο ελαφρά εδάφη, συνήθως δέχεται συχνότερες εφαρμογές με μικρότερες ποσότητες. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την άρδευση είναι κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της ανθοκεφαλής. Η άρδευση μπορεί να γίνει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Με την μέθοδο της σταγόνας, μπορεί να γίνει και υδρολίπανση ταυτόχρονα, ενώ η μέθοδος αυτή πλεονεκτεί σε περιοχές ή και περιόδους με έλλειψη νερού. Η μέθοδος που προτιμάται σε περιοχές που το νερό δεν είναι περιοριστικός παράγοντας είναι η τεχνητή βροχή. Με την μέθοδο αυτή, η άρδευση μπορεί να γίνει με μπεκ διαφόρων μεγεθών, κινούμενων ή και σταθερών.
 
Συγκομιδή - Η συγκομιδή στο μπρόκολο δεν γίνεται μηχανικά. Οι κεφαλές κόβονται με κοφτερό μαχαίρι μαζί με στέλεχος περίπου 10-15 cm. Οι κεφαλές θα πρέπει να κόβονται όταν έχουν αναπτυχθεί σε μέγεθος ανάλογο με την ζήτηση της αγοράς, αλλά η συγκομιδή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, για να μην ανοίξουν τα μικρά άνθη. Στα μπρόκολα τύπου calabrese, μετά την αφαίρεση της κεντρικής ανθοκεφαλής, θα ωριμάσουν οι πλάγιες (μικρότερες) ανθοκεφαλές που θα διαφέρουν αρκετά σε μέγεθος. Στα μπρόκολα sprouting παρατηρείται ταυτόχρονη ωρίμανση πολλών αλλά μικρότερων ανθοκεφαλών. Το μέγεθος των κεφαλών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Συνήθως οι ποικιλίες και τα υβρίδια που φυτεύονται την άνοιξη (πρώιμα) έχουν μικρότερες κεφαλές από τις ποικιλίες και τα υβρίδια που φυτεύονται το καλοκαίρι (όψιμα, χειμωνιάτικα). Μια μεγάλη κεφαλή μπορεί να ξεπερνάει τα 25 εκατοστά σε διάμετρο και το 1 κιλό σε βάρος. Η συγκομιδή ανάλογα με την ποικιλία ή το υβρίδιο μπορεί να ξεκινήσει 2 μήνες μετά την μεταφύτευση εάν είναι πρώιμα και να ξεπερνά τις 150 ημέρες σε πολύ όψιμα υβρίδια και ποικιλίες.
 

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.