• Τηλέφωνο: (+30) 210 6020863

Shopping Cart My Cart 0 items 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κτηνοτροφικό Φυτό Σόργο

sorgo

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΣΟΡΓΟ (Sorghum bicolor L. Moench)

Το σόργο καλλιεργείται ως κτηνοτροφικό φυτό, με αρκετές διαφορετικές χρήσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η παραγωγή καρπού, η παραγωγή χορτομάζας (σανό, ενσίρωμα, χλωρή χορτομάζα), η απευθείας βόσκηση, η παραγωγή βιοκαυσίμων και άλλες. Επίσης, καλλιεργείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες μέσα σε προγράμματα αμειψισποράς, καθώς συχνά επιφέρει μείωση φαινομένου συμπίεσης εδαφών, μείωση πληθυσμού επιβλαβών νηματωδών και μείωση αριθμού ζιζανίων λόγω αλληλοπάθειας.

 
Ο τόπος καταγωγής του σόργου πιθανολογείται πως είναι η Αφρική. Το σόργο είναι φυτό θερμών κλιμάτων και αποδίδει καλά σε χρονιές που η θερμοκρασία είναι αυξημένη, ενώ δεν ανέχεται γενικά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι το σόργο παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία έναντι του αραβόσιτου, εξαιτίας κάποιων μορφολογικών διαφορών στο ριζικό σύστημα, εξαιτίας της μειωμένης φυλλικής επιφάνειας του σόργου σε σχέση με τον αραβόσιτο αλλά και της ικανότητας του σόργου να πέφτει σε λήθαργο σε περιόδους ξηρασίας. Το φυτό μοιάζει αρκετά με το φυτό του αραβοσίτου και το ύψος του μπορεί να φτάνει και τα 5 μέτρα. Το σόργο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Ανάλογα με τον σκοπό της καλλιέργειας χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι σόργου που μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά υποείδη. Κυριότεροι τύποι είναι το καρποδοτικό σόργο, το γλυκό σόργο, το σόργο του Σουδάν (χορτοδοτικό) και σόργο σαρωθροποιίας. Πολλοί από τους παραπάνω τύπους έχουν συνδυαστεί και έχουν δώσει υβρίδια που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς καλλιέργειας. Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν υβρίδια που καλλιεργούνται για ενσίρωση και συνήθως γίνεται μία κοπή, υβρίδια διπλής χρήσης για ενσίρωμα και καρπό, υβρίδια που καλλιεργούνται για την παραγωγή σανού ή χλωρής χορτομάζας ή απευθείας βόσκησης (τα οποία συγκομίζονται περίπου με 3 κοπές ανά σεζόν) και τέλος υβρίδια που συνδυάζουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
sorgos4
 
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Για ένα καλό φύτρωμα το σόργο χρειάζεται κατά κανόνα σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ψηλότερες από αυτές του αραβοσίτου. Αρκετοί παραγωγοί σπέρνουν το σόργο 2-3 εβδομάδες αργότερα από την ημερομηνία σποράς του αραβοσίτου της περιοχής τους. Αναφέρεται ότι η σπορά συνήθως αποφεύγεται σε θερμοκρασίες εδάφους κάτω από 16Ο C. Για υψηλές αποδόσεις χρειαζόμαστε κατά κανόνα κατά την βλαστική ανάπτυξη θερμοκρασίες γύρω στους 25ο C.
 
ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Το σόργο μπορεί να προσαρμοστεί σε πληθώρα εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να καλλιεργηθεί από ελαφρά αμμώδη έως βαριά αργιλώδη, προτιμά όμως μέσης σύστασης, βαθειά, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Σε ελαφρά αμμώδη εδάφη η σπορά μπορεί να γίνει πιο πρώιμα, αλλά συνήθως η άρδευση και η λίπανση γίνονται πιο συχνά αλλιώς πιθανώς δε θα έχουμε μεγάλες αποδόσεις. Όσον αφορά το pH, το σόργο μπορεί να αντέξει σε εδάφη με pH από 5,5 έως και πάνω από 7,5. Πολλοί καλλιεργητές θεωρούν άριστη τιμή pH το 6,5.
 
ΣΠΟΡΑ
Όπως συμβαίνει σε πολλά είδη, η ποσότητα σποράς ανά στρέμμα και οι αποστάσεις φύτευσης μεταβάλλονται ανάλογα με τον τύπο του σόργου που θέλουμε να σπείρουμε, με την μέθοδο σποράς αλλά και τον σκοπό της καλλιέργειας, Το σόργο που προορίζεται για ενσίρωση και θα κοπεί μια φορά συνήθως σπέρνεται με σπαρτική μηχανή αραβοσίτου σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 75 cm. Στην περίπτωση αυτή, για ένα στρέμμα χρειαζόμαστε περίπου 1 kg σπόρο, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε περίπου 21.000-37,500 φυτά ανά στρέμμα. Το σόργο που προορίζεται για σανό ή βόσκηση ή χλωρή χορτομάζα συνήθως σπέρνεται με σπαρτική μηχανή μικρών σιτηρών σε ποσότητα 2-3 κιλά το στρέμμα σε αποστάσεις 18-40 cm μεταξύ των γραμμών. Το τελευταίο μπορεί να σπαρεί και με λιπασματοδιανομέα με αυξημένες ποσότητες σπόρου ανά στρέμμα που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5 κιλά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερες ποσότητες σπόρου ανά στρέμμα όταν θέλουμε να επιτύχουμε πιο ψηλά φυτά και λεπτότερα στελέχη. Ανάλογα τον με τύπο εδάφους και την υγρασία του, αλλά και την περίοδο σποράς, το κατάλληλο βάθος φύτευσης κυμαίνεται στα 2-3 εκατοστά. Σε περίπτωση που το χώμα δεν έχει την απαραίτητη υγρασία κατά τη σπορά, τότε συνήθως ακολουθείται ένα κυλίνδρισμα.
 
ΛΙΠΑΝΣΗ
Υπάρχουν αναφορές ότι το σόργο συχνά χρειάζεται 30-40 κιλά αζώτου ανά στρέμμα για ικανοποιητική απόδοση (υπό συνθήκες άρδευσης). Μια συνηθισμένη πρακτική είναι να εφαρμόζονται κατά τη σπορά 15 κιλά αζώτου ανά στρέμμα. Στο σόργο πολλαπλών κοπών, αρκετοί αγρότες εφαρμόζουν 5 κιλά αζώτου ανά στρέμμα μετά από κάθε κοπή. Κατά την σπορά, κάποιοι αγρότες προσθέτουν 7-8 κιλά φωσφόρου και 10 κιλά καλίου ανά στρέμμα. Παρόλα αυτά, αυτές είναι απλώς κοινές πρακτικές που χρησιμοποιούν κάποιοι αγρότες, και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να τις ακολουθείτε χωρίς να κάνετε πρώτα τη δική σας έρευνα και την ανάλυση εδάφους.
 
ΑΡΔΕΥΣΗ
Αν και το σόργο μπορεί συχνά να συμπληρώσει τον βιολογικό του κύκλο και να παράγει ικανοποιητικά και υπό ξηρικές συνθήκες, έρευνες έχουν δείξει ότι κάτω από συνθήκες πλήρους άρδευσης μπορεί να δώσει έως και τις διπλάσιες αποδόσεις. Το σόργο είναι γενικά πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από τον αραβόσιτο και χρειάζεται έως και 30% λιγότερό νερό. Κάποιοι παραγωγοί εφαρμόζουν μια άρδευση πριν την σπορά μέχρι την πλήρωση του εδάφους και ξεκινούν την κατεργασία όταν το χώμα φτάσει στον ρώγο του. Μέσα στη σεζόν, είναι πιθανόν να χρειαστούν 4-6 αρδεύσεις ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και την ετήσια βροχόπτωση. Για το σόργο πολλαπλών κοπών οι αρδεύσεις μέσα στην σεζόν γίνονται μετά από κάθε κοπή, ενώ για το σόργο μονής κοπής τα στάδια που συχνά χρειάζονται προσοχή είναι: 35 ημέρες μετά το φύτρωμα, λίγο πριν την άνθηση και νωρίς κατά το γέμισμα των σπόρων. Η κρίσιμη αυτή περίοδος διαρκεί συνολικά 50 ημέρες και οι απαιτήσεις σε άρδευση μπορεί συχνά να φτάσουν τα 200mm. Για το σόργο μονής κοπής, είναι σύνηθες οι αρδεύσεις να σταματούν 2 εβδομάδες πριν την συγκομιδή. Στην συγκεκριμένη καλλιέργεια, η πιο διαδεδομένη μέθοδος άρδευσης είναι η τεχνητή βροχή, αλλά άρδευση μπορεί επίσης να γίνει με σταγόνα, αυλάκια και κατάκλιση.
 
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ -ΒΟΣΚΗΣΗ
Το σόργο πολλαπλών κοπών είναι συνήθως έτοιμο για την πρώτη του κοπή μετά από περίπου 45 ημέρες, ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας ή του υβριδίου και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Τα φυτά συνήθως έχουν ύψος από 70 εκατοστά και πάνω (ανάλογα τον τύπο που θα επιλέξει ο κάθε παραγωγός) για να αποφευχθούν δηλητηριάσεις από το γλυκοζίδιο της ντουρίνης. Αρκετοί παραγωγοί κόβουν τα φυτά 15 εκατοστά από το έδαφος, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή αναβλάστηση. Οι επόμενες κοπές μπορεί να γίνουν ανά ένα μήνα και καλό είναι να γίνονται πριν τα φυτά ξεσταχυάσουν, καθώς έτσι η ποιότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Όταν ο σκοπός καλλιέργειας είναι η παραγωγή ενσιρώματος, πολύ καλά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν όταν η συγκομιδή έγινε κατά το στάδιο που τα φυτά είχαν υγρασία 60-72% (στάδιο σκληρής ζύμης). Όσον αφορά την βόσκηση, εκεί οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: Τα ζώα δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο χωράφι πριν τα φυτά φτάσουν τα 50 εκατοστά, αλλά ούτε και μετά από ξηρασία, παγετό ή άλλους παράγοντες που στρεσάρουν τα φυτά του σόργου, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης.    
 

ΕΤΑΙΡΙΑ

Η εταιρία AGROGEN δραστηριοποιείται στο χώρο του σπόρου εδώ και 40 χρόνια. Mε την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, κατατάσσεται ως η κορυφαία εταιρεία που προσφέρει ποιοτικούς σπόρους στην Ελληνική αγορά. Η εταιρία μας ασχολείται με τη σποροπαραγωγή Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας (Σιτάρια Μαλακά & Σκληρά, Κριθάρια, Βίκο) και κηπευτικών (Πιπεριά, Μελιτζάνα, Πεπόνι, Mπάμια κ.α.). Η σποροπαραγωγή γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στo N. Τρικάλων και στο Ν. Βοιωτίας.
  • 47ο χλμ. Αττικής οδού, Κορωπί, Αττική, 19400
  • Τηλέφωνο: (+30)210 6020863, 210 6657970
  • Email: info@agrogen.gr, sales@agrogen.gr 
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-17.00
  • Ωράριο: Σάββατο 09.00-14.00
    ©{2018} {Agrogen S.A.}. All Rights Reserved.